Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 4

Οι λούστροι



Η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία ποτέ δεν κατέκρινε η Καθημερινή, είναι η υπερχρέωση της Ελλάδας και τα θηριώδη δίδυμα ελλείμματα εκ μέρους της ΝΔ και του τότε προέδρου της: του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος κατηγορούμενος μίας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα αναλάμβανε να αποδώσει ευθύνες για το αποτρόπαιο έγκλημα της ελληνικής χρεοκοπίας.
Είναι αδιανόητο ο άνθρωπος αυτός να παραμένει στο απυρόβλητο και να ενοχοποιείται μόνο το κόμμα που παρέλαβε την Ελλάδα υποθηκευμένη, εξαθλιωμένη και με μηδενικές προοπτικές να πάψει να αποτελεί αποικία χρέους. Ο δεύτερος κατηγορούμενος θα έπρεπε να είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ειδικά οι αξιότιμοι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος: οι πατριδοκτόνοι, με κριτήριο την υπογραφή του εγκληματικού μνημονίου, με το οποίο η Ελλάδα κυριολεκτικά παραδόθηκε στις δυνάμεις κατοχής της, χωρίς καμία αιτία και κανένα αντάλλαγμα. Τρίτος και τελευταίος ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη χαριστική βολή στην πατρίδα μας.   
.
«Ήταν Κυριακή 28 Ιουνίου του 2015. Το συμβούλιο για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος συνεδρίαζε, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα άνοιγαν το επόμενο πρωί οι τράπεζες. Το δίλημμα, όμως, είχε ήδη απαντηθεί από την πραγματικότητα.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να πάει σε δημοψήφισμα, το βράδυ εκείνης της Παρασκευής, και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, είχαν αναληφθεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ΑΤΜ είχαν αδειάσει. Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, αν άνοιγαν κανονικά, θα άδειαζαν και οι τράπεζες.
Όσοι μετείχαν σε εκείνη τη σύσκεψη δεν μπορεί παρά να θυμούνται πως ο τότε υπουργός Οικονομικών, αφύσικα ατάραχος για όσα είχαν συμβεί, δεν ήθελε να προσυπογράψει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Προτιμούσε τι; Προτιμούσε το χάος» (πηγή).
.

Άποψη

– του Άρη Οικονόμου
Είναι θλιβερό να χρησιμοποιεί μία εφημερίδα όπως η Καθημερινή τέτοιο χαρακτηρισμό για τον επικεφαλής ενός κόμματος της Βουλής με 150.000 ψηφοφόρους και πρώην υπουργό οικονομικών. Άλλοι βέβαια τον έχουν χαρακτηρίσει επίσης ανορθόδοξα, όπως «παλιάτσο» και «εθνικό τσαρλατάνο» ή ως το νέο εκλεκτό του συστήματος.
Για το θέμα τώρα της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων, στην αρχή όμως της θητείας του, πριν φύγουν από την Ελλάδα 40 δις € καταθέσεις με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των τραπεζών και το μετέπειτα σκανδαλώδη αφελληνισμό τους (χωρίς όμως να ξεχνάμε πως επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφυγαν πάνω από 100 δις €), έχει δίκιο. Δεν ήταν καθόλου λογικό να παίζει στα ζάρια την τύχη της χώρας, υποθέτοντας ανόητα πως θα υποχωρούσε η Γερμανία στους εκβιασμούς του και πως η ΕΚΤ θα δίσταζε να κλείσει παράνομα τις τράπεζες.
Το συγκεκριμένο γεγονός όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, την οποία ποτέ δεν κατέκρινε η Καθημερινή, είναι η υπερχρέωση της Ελλάδας και τα θηριώδη δίδυμα ελλείμματα εκ μέρους της ΝΔ και του τότε προέδρου της: του κ. Καραμανλή (άρθρο), ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος κατηγορούμενος μίας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα αναλάμβανε να αποδώσει ευθύνες για το αποτρόπαιο έγκλημα της ελληνικής χρεοκοπίας. Επίσης για τη ΔΕΗ που όλοι γνωρίζουν πως η τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης της ήταν το 2009, όταν είχε κέρδη 1 δις €. Είναι αδιανόητο ο άνθρωπος αυτός να παραμένει στο απυρόβλητο και να ενοχοποιείται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που παρέλαβε την Ελλάδα υποθηκευμένη, εξαθλιωμένη και με μηδενικές προοπτικές να πάψει να αποτελεί αποικία χρέους.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος θα έπρεπε να είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ειδικά οι αξιότιμοι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος: οι πατριδοκτόνοι, με κριτήριο την υπογραφή του εγκληματικού μνημονίου, με το οποίο η Ελλάδα κυριολεκτικά παραδόθηκε στις δυνάμεις κατοχής της, χωρίς καμία αιτία και κανένα αντάλλαγμα.
Μετά θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας, ως ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα. Είναι λάθος λοιπόν να χαρακτηρίζεται ως «λούστρος» ο Γιάννης, ως βασικός υπαίτιος της καταστροφής καλύτερα και όχι όλοι οι υπόλοιποι που ανέφερα.
Θα μπορούσε να με κατηγορήσει εδώ κανείς πως ξέχασα τον κ. Γ. Παπανδρέου, επειδή ήταν αυτός που διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς, την απομόνωσε από τις χρηματαγορές και έφερε την «Τρόικα/ πρώτο μνημόνιο». Θα είχε ίσως δίκιο, αλλά αφενός μεν πολλές χώρες υπέγραψαν ένα πρώτο μνημόνιο διάσωσης της οικονομίας τους (δύο μόνο δεύτερο και καμία τρίτο, εκτός από την Ελλάδα), αφετέρου πιστεύω πως με το δημοψήφισμα που ανήγγειλε στα τέλη του 2011 και που όμως δεν έγινε επειδή ανατράπηκε από τον κ. Βενιζέλο, εξιλεώθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Τουλάχιστον πως έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, αφού αντιστάθηκε στο PSI, στο βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας (άρθρο). Ενδεχομένως δε να ήταν απλά αιθεροβάμων, πιστεύοντας στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επίσης στη βοήθεια του ΔΝΤ για το «καθάρισμα» της Ελλάδας από τη θηριώδη διαπλοκή και διαφθορά που στην ουσία εγκαινίασε ο πατέρας του.
Κλείνοντας, τα έγραψα όλα αυτά μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, επειδή πιστεύω πως πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρει η Ελλάδα, έχοντας προδοθεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παρούσα, αφού ασφαλώς δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που παρέφρασα τον τίτλο της Καθημερινής στον πληθυντικό του. Εν προκειμένω θεωρώ πως η Ελλάδα δεν κυβερνήθηκε μόνο από έναν λούστρο, αλλά δυστυχώς από πάρα πολλούς.  Τη μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την έχουν οι Έλληνες που τους εξέλεγαν για πολλές δεκαετίες,  είτε με κριτήριο τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, είτε απλά από ανοησία.
analyst.gr