Παρασκευή, Νοεμβρίου 8

Μας φέρνουν την χολέρα – Πακιστάν: Αριθμός ρεκόρ 44.000 κρουσμάτων δάγγειου πυρετού έχει καταγραφεί στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος

wpid-metanastes-kos-dyo
Αριθμός ρεκόρ 44.000 κρουσμάτων δάγγειου πυρετού έχει καταγραφεί στο Πακιστάν φέτος, ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών υγείας, την ώρα που η ασθένεια πλήττει μεγάλος μέρος του πληθυσμού στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ο αριθμός αυτός, τον οποίο ανέφερε ο Ράνα Σάφνταρ, αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) του Πακιστάν, αποτελεί ραγδαία αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2011 και αφορούσε 27.000 κρούσματα.
Εξήντα έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια μέχρι στιγμής το 2019, έναντι 370 το 2011, διευκρίνισε ο ίδιος, αποδίδοντας την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να περιορίσει το πρόβλημα», σχολίασε, αν και αρνήθηκε να επεκταθεί.
Ο γιατρός Μαχσίμα Σιντίκ, που κουράρει ασθενείς που έχουν νοσήσει από δάγγειο πυρετό, αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην αδιαφορία των αρχών, καθώς αυτές που είναι αρμόδιες για την επαρχία Παντζάμπ και για την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα αποθέματα του νερού από τα κουνούπια ή να ψεκάσουν.
«Ξύπνησαν μόνο αφού εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και ήταν πολύ αργά», κατήγγειλε. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός περιοχών όπου οι ομάδες ψεκασμού δεν έχουν καταφέρει να πάνε».
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο Ισλαμαμπάντ και την Ραουαλπίντι, μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στην πακιστανική πρωτεύουσα, με συνολικά 12.433 ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρη, το οποίο απαντάται συνήθως σε τροπικά κλίματα και αναπαράγεται στα λιμνάζοντα νερά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1970, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.
Φέτος η ασθένεια πλήττει ιδιαίτερα τη νοτιοανατολική Ασία, έχοντας προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων εξ αυτών.
Ο δάγγειος πυρετός είχε προκαλέσει στα τέλη Αυγούστου τετραπλάσιο αριθμό θανάτων (486) στη Βραζιλία σε σχέση με το 2018, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει επταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (1,43 εκατομμύριο έναντι 206.000).
Εθνικός συναγερμός έχει κηρυχθεί και στην Ονδούρα.
 makeleio.gr