Τρίτη, Δεκεμβρίου 17

ΠΑΝΤΖΑΡΙ: ΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως υπερτροφή.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός παντζάρι μπορεί να ωφελήσει σε πολλαπλά επίπεδα τον οργανισμό. 


Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η καθημερινή κατανάλωση χυμού από παντζάρι μπορεί να μειώσει αισθητά την αρτηριακή πίεση, συστολική και διαστολική, καθώς χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυξάνει την αντοχή
Έρευνα του 2012, είχε αναδείξει τη σχέση παντζαριού και αντοχής καθώς άτομα που κατανάλωναν παντζάρι σε μορφή χυμού είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σωματικές δραστηριότητες μειώνοντας την κόπωση και αυξάνοντας την αντοχή τους

Αυξάνει την μυική δύναμη
Έρευνα του 2015 απέδειξε ότι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια είδαν 13% αύξηση της μυικής τους δύναμης μόλις 2 ώρες μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού 

Καθυστερεί την άνοια
Όπως είπαμε και παραπάνω το παντζάρι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την ροή του αίματος, αυτό έχει ως συνέπεια την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου. Στις μεγάλες ηλικίες αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην εκδήλωση άνοιας.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΥΓΙΕΙΝΟ ΧΥΜΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Έχει λίγες θερμίδες
Το παντζάρι έχει ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της διατροφής σας, είτε ως πρωινός χυμός είτε ως σαλάτα το μεσημέρι, μπορεί να σας τονώσει χωρίς να φορτώσει τον οργανισμό με περιττό λίπος και θερμίδες.

Έχει αντικαρκινική δράση
Έρευνα από το 2014 ανέδειξε το παντζάρι σε σημαντική αντικαρκινική τροφή. Έχει την δυνατότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Περιέχει κάλιο
Το κάλιο είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες. Έλλειψη καλίου προκαλεί κράμπες, κόπωση, αδυναμία και καρδιακή αρρυθμία. Η κατανάλωση παντζαριού κρατάει τα επίπεδα καλίου σε φυσιολογικό επίπεδο.

Περιέχει βιταμίνες
Εκτός από κάλιο το παντζάρι και ειδικά ο χυμός παντζαριού περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C.

Μειώνει την χοληστερίνη
Το παντζάρι αποδεδειγμένα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τρυγλικεριδίων στο αίμα. Μάλιστα αυτή η δράση του παντζαριού μπορεί να αποφορτίσει το συκώτι και να βελτιώσει τη λειτουργία του.
  FACEBOOK!