Θεσσαλονίκη: Αφοδεύουν σε ναούς και καταστρέφουν εικόνες (που πάει το μυαλό σας? ποιοι να είναι άραγε? )ΕΣΥ ΚΟΥΛΗ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ;;;;

«Κάθε βράδυ, κορίτσι μου, πηγαίνουν και καταστρέφουν ξύνοντας την εικόνα της Παναγίας. Πολλές φορές έχει συμβεί», έτσι ξεκινά η αφήγηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου, στο Facebook.

Ο λόγος για την εικόνα της Παναγίας, στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Παναγίας Δεξιάς στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.Παράνομοι μετανάστες που συχνάζουν έξω από την εκκλησία και έχουν αναπτύξει παραβατικές συμπεριφορές, τον τελευταίο καιρό έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη συγκεκριμένη εικόνα. Και το κάνουν, ξανά και ξανά. Κάθε φορά που οι καλόγριες την αγιογραφούν, αγόγγυστα, από την αρχή, αναφέρει το meaculpa.gr.

της Ελένης Κριτσιδήμα
Τελευταία επίθεση στο εικόνισμα ήταν στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου και της επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η επαναγιογράφιση είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο, και γι’ αυτό η εικόνα δεν επανέλθει ακόμα στην αρχική μορφή της.

Το συμβάν ανέδειξε μέσα από τα social media, η επιχειρηματίας Αφροδίτη Λατινοπούλου. Βλέποντας τη φωτογραφία που ανάρτησε και διαβάζοντας όσα κατήγγειλε, επικοινώνησα μαζί της.

Περνώντας από εκεί, πριν από δύο μέρες, η Αφροδίτη σταμάτησε για να ανάψει ένα κερί. Με έκπληξη παρατήρησε πως η εικόνα της Παναγίας είχε όλη ξυστεί και αφαιρεθεί. Αναζήτησε τη νεωκόρισσα, για να μάθει τί συνέβη κι όσα εκείνη της διηγήθηκε τα μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους της.

Στην επικοινωνία που είχαμε, μου επεσήμανε πως ο χώρος έξω από το Ναό έχει γίνει στέκι λαθρομεταναστών, όλες τις ώρες της μέρας. Χωρίζονται σε πηγαδάκια, συχνά τσακώνονται μεταξύ τους και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει μαχαίρια. Οι Θεσσαλονικείς αποφεύγουν να περνούν από το σημείο τις νυχτερινές ώρες, ακόμα και να επισκέπτονται την εκκλησία, από φόβο μη δεχθούν επίθεση.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη, μεγαλύτερη εκκλησία της συμπρωτεύουσας μετά τον Άγιο Δημήτριο.

Σύμφωνα με όσα διηγείται, μάλιστα, η γυναίκα που έχει αναλάβει να φροντίζει το παρεκκλήσι, οι λαθρομετανάστες δεν μένουν μόνο στο βανδαλισμό της εικόνας. Μπαίνουν στην εκκλησία και ληστεύουν τους πιστούς, αρπάζοντας ο,τι τους είναι εύκολο, κινητά, πορτοφόλια, ενώ δεν έχουν διστάσει να κλέψουν μέχρι και τα ασημένια καντήλια του ναού.

Η δράση τους δεν σταματά εκεί. Σχεδόν συστηματικά, αφοδεύουν μέσα στο παρεκκλήσι, κάτι που, κατά τη νεωκόρισσα, κάνουν και σε άλλους ναούς. Όταν, δε, βγαίνει να καθαρίσει τις εξωτερικές σκάλες, συχνά τη φτύνουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επικοινωνία του meaculpa μαζί του, δεσμεύθηκε πως θα πιέσει στο βαθμό που μπορεί για να βρεθεί λύση. Εξέφρασε τη λύπη του για τα συμβάντα, εξηγώντας πως η δημοτική αστυνομία δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα και το ανθρώπινο δυναμικό της, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ μικρό.

«Παρ’ όλα αυτά και με αίσθημα προστασίας των κατοίκων, δεσμεύομαι πως θα επιδιώξω να εξαλειφθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και προσβολής της συμβόλων της Πίστης μας,» κατέληξε ο κος Ζέρβας.

Η ανάρτηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου

«Κάθε βράδυ κορίτσι μου πηγαίνουν και καταστρέφουν ξύνοντας την εικόνα της Παναγίας. Πολλές φορές έχει συμβεί. Και κάθε φορά οι μοναχές από το Πανόραμα αγιογραφούν από την αρχή την εικόνα και αυτοί πάλι πηγαίνουν και την καταστρέφουν. Δεν σέβονται τίποτα. Αυτοί εδώ, Πακιστανοί, Αλγερινοί κ.α. Φαντασου κορίτσι μου, πως βγαίνω να καθαρίσω τις σκάλες και με φτύνουν. Έχουν κάνει το παρεκκλήσι τουαλέτα και όχι μόνο το δικό μας αλλά άλλων ναών όπως μου εχει πει και η κ. (....) στο ...ναό του Αγίου Παντελεημονα αλλά και άλλους ιερούς ναούς. Μόλις δουν αστυνομία εξαφανίζονται και μόλις αυτή φύγει έρχονται πάλι και μαζεύονται.
Σφάζονται συχνά, τις προάλλες μαχαίρωσε ο ένας τον άλλον κι έτρεξα να μη με πάρουν τα αίματα.
Το χειρότερο; Ο κόσμος φοβάται πια να έρθει στην εκκλησία, δεν έρχεται όπως παλιά. Γιατι αυτοί καμία φορά μπαίνουν στο ναό, τάχα κάνουν τον σταυρό τους και ψάχνουν , εμείς τους καταλαβαίνουμε αλλά δεν ξέρουμε τι ψάχνουν. Άλλες φορές βγάζουν και φωτογραφίες. Έχει τύχει να μας κλέψουν τα μεγάλα μας καντήλια τα ασημένια . Έχουν κλέψει και πιστούς, κινητά , πορτοφόλια...»
Δεν χρειάζεται να περιγράψω άλλο.
Αυτά μου εξομολογήθηκε η κυρία που φροντίζει χρονια τώρα τον Ιερό ναό της Παναγίας Δεξιάς στην Καμαρα στη Θεσσαλονικη.
Βούρκωσα καθώς την είδα να τα περιγράφει με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής.
« Η Παναγιά να βάλει το χέρι της» μου είπε και της απάντησα « Όλοι εμεις πρέπει να βάλουμε το χέρι μας πρώτα και θα το βάλουμε». Σκέφτομαι ποσο μακρυά θα πάει αυτή η κατάσταση.
Οι εκκλησίες μας απροστάτευτες , οι εικόνες μας το ίδιο, οι πιστοί έρχονται ολοένα και λιγότεροι στην εκκλησία με φόβο ψυχής μη πάθουν κακό.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.
Αν κάποιοι δεν σέβονται την πίστη μας και ό,τι έχουμε ιερό , πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πως θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν το κάνουν.
Πρέπει να συνεργαστεί η πολιτεία ( Δήμος) , η Εκκλησία και το κράτος ( αστυνομία) ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτές τις άθλιες καταστάσεις.
Η μόνη άμεση λύση είναι εγκλεισμός των παράνομων, περισσότερη αστυνόμευση και φύλαξη των ναών.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πίστη μας και τα πιστεύω μας.
Όλοι μαζί.

Δείτε περισσότερα

88