Δευτέρα, Ιανουαρίου 6

ΚΙΤΣΟΣ Ο ΚΟΡΙΟΣ: Στο όνομα της κουμπαριάς…

Ένα χαλάκι, ένα κιλίμι να ανταλλάξουν οι κουμπάρες Νατάσα και Εμινέ, όπως έγινε στην επίσκεψη του 2004, μπορεί το κλίμα στα ελληνοτουρκικά να καλυτερεύσει
Στα ελληνοτουρκικά και στον σουλτάνο Ερντογάν που έχει ανοίξει τον νεο-οθωμανικό ονειροκρίτη του στη σελίδα που γράφει «συνεκμετάλλευση» έχει αφιερώσει το σημερινό κεντρικό θέμα της η «Α» και όχι άδικα.
Όνειρα-ξεόνειρα, πάντως, το θέμα είναι πως όντως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής, αφού στις διεθνείς ζυμώσεις παρακάμπτεται από τους μεγάλους «παίκτες».

Δεν είναι μόνο η Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συζητηθεί το λιβυκό πρόβλημα και στην οποία η χώρα μας είναι –για την ώρα τουλάχιστον– «ακάλεστη». Είναι και η επικείμενη επίσκεψη στην Τρίπολη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα φτάσει στη λιβυκή πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του  Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας.
Προφανώς και η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά η υπερδύναμη του σύμπαντος, ώστε να ερωτάται από τους εταίρους της για όλα τα κρίσιμα διεθνή ζητήματα. Αλλά από την άλλη, δεν είναι και δυνατόν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες ή όποιος άλλος να αγνοεί επιδεικτικά τη φωνή της ελληνικής διπλωματίας. Αν είναι έτσι, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Μπορέλ, εξηγώντας τους ότι το ευρωπαϊκό τραπέζι έχει 27 καρέκλες και πως η Ελλάδα έχει πάντα στη φαρέτρα της το όπλο του βέτο. Το έκαναν οι Γάλλοι με τη διεύρυνση και έπιασε.
Αν, πάλι, δεν πιάσει η «απειλή», τότε μπορεί ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον Κώστα Καραμανλή που έχει και αυτή την ιδιότυπη «κουμπαριά» με τον Ερντογάν (σ.σ. ο πρώην πρωθυπουργός ήταν μάρτυρας στον πολιτικό γάμο της κόρης του Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά).
Δεν ξέρεις ποτέ… Μια κουβέντα να πουν κουμπάρος προς κουμπάρο ο Κώστας με τον Ταγίπ, ένα χαλάκι, ένα κιλίμι να ανταλλάξουν οι κουμπάρες Νατάσα και Εμινέ, όπως έγινε στην επίσκεψη του 2004, μπορεί το κλίμα στα ελληνοτουρκικά να καλυτερεύσει. Γιατί όχι;.iapopsi.gr/