Πέμπτη, Ιανουαρίου 2

Η ουτοπία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης


Vassilis Viliardos

Οι Η.Π.Α. εξελίχθηκαν σε μία σύγχρονη ένωση πολύ δύσκολα, καθώς επίσης μετά από αρκετά προβλήματα και αποτυχίες - ενώ φυσικά θα ήταν λάθος να μεταφερθεί ως έχει η εμπειρία τους στην Ευρώπη. Η αιτία είναι κυρίως το ότι, οι Η.Π.Α. διέθεταν από το ξεκίνημα τους ένα ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο ήταν ανώτερο σε σημαντικά ζητήματα από τις επί μέρους Πολιτείες, ενώ αύξανε συνεχώς την εξουσία του - κάτι που δεν ισχύει στην Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μία αδύναμη δομή, με μοναδική εξαίρεση την ΕΚΤ.

Εκτός αυτού, κανένας δεν γνωρίζει πόσο χρόνο έχει στη διάθεση της η Ευρώπη για να τα καταφέρει - πόσο μάλλον όταν οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι εθνικές ιδιαιτερότητες των κρατών της είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα οδηγήσουν σε ένα κοινό μέλλον. Εμείς είμαστε ασφαλώς εναντίον της ΕΕ, πόσο μάλλον της Ευρωζώνης που δεν διαθέτει κανένα εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων ή ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας μίας χώρας (εκτός από την αποτυχημένη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία), αφενός μεν επειδή έχει μετατραπεί σε γερμανική, αφετέρου επειδή έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί στηριζόμενη στο νεοφιλελευθερισμό (ανάλυση) - με τον οποίο δεν συμφωνούμε, αφού πρόκειται για το δόγμα της ζούγκλας, ενώ προωθεί έναν διεθνισμό που έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό κράτος, στο οποίο στηρίζεται η Δημοκρατία.
Η μοναδική μας διαφορά, εξαιτίας της οποίας δεν το εκφράζουμε και δεν επιδιώκουμε την έξοδο μας, είναι το ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη στο ευρώ, στο χρέος και στα μνημόνια (ανάλυση) - ενώ η παγίδα έκλεισε με τον αφελληνισμό των τραπεζών και με την ίδρυση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, με τα οποία ολοκληρώθηκε το εθνοκτόνο έγκλημα των κυβερνήσεων μας. Εκτός αυτού οι δεσμώτες μας φρόντισαν να αποψιλώσουν τη στρατιωτική μας άμυνα, μειώνοντας κατακόρυφα τις αμυντικές μας δαπάνες με τα μνημόνια - έτσι ώστε να είμαστε πλέον έρμαιο στις διαθέσεις τους, αφού αρκεί να επιστρατεύουν περιοδικά την Τουρκία για να μας καθηλώνουν. Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία, δεν πρόκειται ποτέ να μας επιτρέψει να απελευθερωθούμε - αφού δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων που μας οφείλει, ύψους κατά τους δικούς της οικονομολόγους άνω των 300 δις €, ενώ γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες ανάκτησης της εθνικής της κυριαρχίας, εάν καταφέρει να αντιδράσει (ανάλυση).
Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορεί ορισμένοι να ονειρεύονται ή να έχουν σχεδιάσει από πολλά χρόνια πριν τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α., αλλά οι διαφορές είναι τεράστιες, οπότε πρόκειται ξεκάθαρα για μία ουτοπία - ενώ τα προβλήματα δεν λύνονται με έναν πόλεμο, όπως συνέβη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μεταξύ άλλων επειδή έχουν προηγηθεί δύο αιματηροί παγκόσμιοι εκ μέρους της Γερμανίας, οι πληγές των οποίων δεν έχουν ασφαλώς επουλωθεί - εκτός του ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, όπως οι πολεμικές επανορθώσεις.