Τρίτη, Φεβρουαρίου 25

Ω3 Λιπαρά οξέα και Μουρουνέλαιο: Γιατί κάνουν τόσο καλό στην υγεία του οργανισμού


Λιπαρά Ω3 οξέα και μουρουνέλαιο: Είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά για τον οργανισμό. Μάθε γιατί.

Λιπαρά οξέα «Ωμέγα 3»

Tι είναι: Τα ω3 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα κατασκευάσει μόνος του ενώ αποτελούν τα συστατικά με τα οποία δημιουργούνται όλα τα κύτταρα στο σώμα. Tα απαραίτητα «ωμέγα 3» λιπαρά οξέα είναι: Tο εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA),
το διακοσιαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).  Δυστυχώς, H διατροφή που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο περιλαμβάνει λίγα ω3 λιπαρά οξέα.

Πόσα ω-3 μπορούμε να καταναλώνουμε; Mια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να παρέχει στον οργανισμό 3-4 γραμμάρια ω-3 λιπαρά οξέα την ημέρα.

Πλούσιες πηγές σε ω-3: Ψάρια και κυρίως αυτά που λέμε παχιά ψυχρών θαλασσών ψάρια. Σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, τόνος, σαρδέλα, μπαρμπούνι.

Τα οφέλη των ω3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά για τον οργανισμό και περιλαμβάνουν:

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Tα ω3, που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα όπου διαπιστώθηκε εντυπωσιακή πτώση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ ποντικιών των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Κάνουν καλό στην καρδιά: Έχει αποδειχθεί ότι τα ω3 μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και εμφράγματος.

Μείωση της κακής χοληστερόλης: Σύμφωνα με μελέτες τα ω3 συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Μείωση της υπέρτασης: Σύμφωνα με έρευνα που συνέκρινε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε χορτοφάγους και σε άτομα που έτρωγαν 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρια, η ομάδα που κατανάλωσε ψάρια τακτικά (τα οποία ήταν πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα), είχε σημαντικά μικρότερη αρτηριακή πίεση.

Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού: Χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση, τα ω3 λιπαρά συμβάλλουν και στη μείωση των εγκεφαλικών όπου στις γυναίκες ο  κίνδυνος μειώνεται σε ποσοστό έως και 33%.

Ασπίδα κατά της αρθρίτιδας: Σύμφωνα με έρευνα (Χάρβαρντ) τα ω3 λιπαρά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις που παρουσιάζουν οστεοαρθρίτιδα.

Βοήθεια για την απώλεια βάρους: Tα ω3 ομαλοποιούν τον μεταβολισμό των τροφών και έτσι περιορίζουν το αίσθημα της πείνας.

Bοηθούν το αναπνευστικό σύστημα: Oι ερευνητές έχουν προσδιορίσει (κλινική μελέτη Σίδνεϋ) ότι ημερήσια χορήγηση 3,3 γραμμαρίων ιχθυελαίου μειώνει σημαντικά τις αναπνευστικές δυσκολίες και τα συμπτώματα σε ασθενείς με άσθμα.

Βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος:  Τα ω3 προστατεύουν τους νευρώνες από τη συγκέντρωση χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Επειδή στην καθημερινότητα που βιώνουμε είναι δύσκολο να καταναλώνουμε τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα μόνο μέσα από τη διατροφή μας, τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να μας παρέχουν τα σημαντικά αυτά οξέα που δεν μπορεί να δημιουργήσει ο οργανισμός από μόνος του.

Δες όλα τα συμπληρώματα για Ω λιπαρά οξέα ΕΔΩ
Επιλογές Livy για Ω3 λιπαρά:

Health Aid Omegazone 30 Caps

Health Aid Omegazon 750 Mg 120 Caps

Solgar Omega-3 700 Softgels 60S


Solgar Omega-3 Triple Strength Soft 50S

Μην ξεχνάς το πολύτιμο μουρουνέλαιο:


Tο μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που παράγεται από το ήπαρ των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος.

Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό στην Ελλάδα για περισσότερα από πενήντα χρόνια  και είναι πλούσιο σε διατροφική αξία.

Το μουρουνέλαιο αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: DHA (600 mg/5ml) και ΕΡΑ (400 mg/5ml), όπως και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D (10 μg/5ml) ενώ περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α (250 μg/5ml) και βιταμίνη Ε (10 mg/5ml) για αντιοξειδωτική προστασία των ωμέγα-3.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως του μουρουνέλαιου είναι ότι περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών, οποίος προσφέρει αντιφλεγμονώδη προστασία στον οργανισμό και καλυτέρευση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, το μουρουνέλαιο έχει και αντιοξειδωτική δράση χάρη στη βιταμίνη D η οποία ως λιποδιαλυτή  απορροφάται καλύτερα όταν συνυπάρχει με περιβάλλον λίπους

Επιπρόσθετα,μελέτες έδειξαν ότι το μουρουνέλαιο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών A και D από κάθε άλλο τρόφιμο, ανά μονάδα βάρους. Ειδικότερα, 100 gr μουρουνέλαιου παρέχουν στον οργανισμό 3 φορές περισσότερη βιταμίνη A από το βόειο  κρέας, την επόμενη πλουσιότερη πηγή βιταμίνης Α.

Ποια είναι η ιδανική δοσολογία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την πρόσληψη 5 μg καθημερινά (200 Διεθνείς Μονάδες IU]) για τα παιδιά και τους ενήλικες μέχρι 50 ετών, 10 μg (400 IU) για τα άτομα ηλικίας 51-65 ετών και 15 μg (600 IU) για τα άτομα μεγαλύτερα από 65 ετών.

Επιλογές Μουρουνέλαιου
Mollers
Power Health



Προσοχή: Αρκετοί συγχέουν το μουρουνέλαιο με το ιχθυέλαιο. Η βασική τους διαφορά έγκειται στο ότι το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών - σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα- και όχι από το ήπαρ.