Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24

To αλλόκοτο project του Μitarakis για το κλειστό κέντρο στη Χίο

To Αιπος του Notis

Mία σύγχρονη Βαβέλ χωρίς νερό, ρεύμα και τηλέφωνα

Ένας τόπος όπου αιώνες τώρα κρύβονται πεισματικά “θησαυροί”, περιμένοντας τον ευλαβικό περιηγητή να τους ανακαλύψει. Eδώ σε μία έκταση 600 στρεμμάτων στο Αίπος της Χίου σχεδιάζει ο Νότης Μηταράκης τη δημιουργία του κλειστού κέντρου για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Το αλλόκοτο αυτό project του Notis σε μια απόμακρη περιοχή που είναι πολύ δύσκολο
να συνδεθεί με δίκτυο ύδρευσης όπως επίσης και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τις υπόλοιπες παροχές που θα χρειαστεί αυτή η σύγχρονη Βαβέλ του Νotis.
Για την ώρα οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και του δημάρχου Χίου προσκρούουν στα κατεβασμένα τηλέφωνα του κυβερνητικών παραγόντων της Αθήνας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου-σχεδία είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα παρά τις αφόρητες πιέσεις της Μέρκελ για τη δημιουργία παρόμοιων κέντρων που θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από τους δρόμους των γερμανικών πόλεων.
Ιδού πως περιγράφουν οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου αυτό τον τόπο σε ανάρτηση του chiosnews.com

Ένας τόπος που συνήθως τον προσπερνάμε βιαστικά για να κινηθούμε από και προς τα βορειόχωρα. Ένας τόπος που τώρα – πιο πολύ από ποτέ – οφείλουμε να σταθούμε και να (ξανά)κοιτάξουμε.
Το Αίπος είναι ο τόπος του Δρίμακου, του πρώτου κοινωνικού επαναστάτη της ανθρωπότητας, αρχηγού των δούλων που εξεγέρθηκαν. Είναι οι μύθοι, που παραμένουν ακόμα ζωντανοί στις μνήμες των τσοπάνηδων της περιοχής για το πέρασμα του Ομήρου από την Εγγίσα με τα 28 παλιά πηγάδια, για τον Ανήλιο Βασιλιά, για τους κρυμμένους θησαυρούς στις γενοβέζικες φουντάνες. Είναι η περίφημη Ελληνόστρατα για το Πιτυός, την Βολισσό και τον Ανάβατο και τα αρχαία μονοπάτια και περάσματα. Είναι το Ρημόκαστρο, τα Σπάρτινα με την πηγάδα, του Ρου το λιβάδι, η Φουντάνα, τα αγροτοποιμενικά μνημεία λαϊκού πολιτισμού. Είναι και οι αρχαιότητες στις Μπαμπακιές και στον Αντρόλακκο, οι Σωροί της Γριάς, τα ατελείωτα γυρίσματα και τα πετρόχτιστα σύνορα δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι οι “ιεροί” δρύδες του Αγιού Γιωργιού στο Φλώρι, ο Χαμόσπηλος και συνολικά το ξεχωριστό τοπίο του Αίπους, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.
Το Αίπος χρήζει φροντίδας, προστασίας και σύνδεσης με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Είναι ένα Ανοικτό Μουσείο Ιστορίας, Μυθολογίας και Φύσης, και ως τέτοιο επιβάλλεται να το τιμήσουμε!
Φίλοι Μονοπατιών Χίου / Friends of Chios’ Trails
Σ.σ. chiosnews: σε αυτό τον τόπο, παρά την αντίθεση άποψη όλων των φορέων, η Κυβέρνηση -δια στόματος του υφυπουργού Εργασιας Νότη Μηταράκη, σχεδιάζει να κάνει κλειστή δομή για πρόσφυγες και μετανάστες χωρητικότητας “5000+”, λέγοντας ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις για νέες Δικαστικές Φυλακές μερικών εκατοντάδων ατόμων…
kourdistoportocali.com