Πέμπτη, Απριλίου 2

Ο κρίσιμος Απρίλης του 2020--ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΜΗΝΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Κρίσιμος θεωρείται ο μήνας Απρίλιος για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών επιστημόνων. Μία άποψη την οποία συμμερίζεται η κυβέρνηση, η οποία, μέσω των στελεχών της, διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσει κανείς αυτήν την κρίσιμη περίοδο». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο υπουργός
Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε δημόσια ότι: «Φέτος, θα κάνουμε Πάσχα στα σπίτια μας. Κανένας Αθηναίος δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει στο χωριό του…» και κάλεσε τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να κάνει υπομονή ένα μήνα.
Αυτό που φοβάται η επιστημονική κοινότητα, είναι η έξαρση του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, δηλαδή τον μήνα Απρίλιο, ο οποίος θεωρείται από τους πιο κρίσιμους.
Όπως ανέφερε κατά την χθεσινή του συνέντευξη τύπου, ο Λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη».

Γεωργιάδης: «Κανένας Αθηναίος δεν θα πάει το Πάσχα στο χωριό του»
Πάσχα στο σπίτι μας προβλέπεται ότι θα κάνουμε, καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να μειωθεί η επέκταση του κορωνοϊού, δεν αναμένεται να χαλαρώσουν πριν από το Πάσχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύει μέχρι τότε (εννοεί το Πάσχα)… καλό είναι να το λέμε από τώρα», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν αστυνομικά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάβαση πολιτών στα χωριά τους».
Ακόμη είπε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι αύριο Δευτέρα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψη τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.
Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα. Κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή ένα μήνα.

Κικίλιας: «Η χαλάρωση θα μας οδηγήσει σε σενάρια καταστροφής»
Κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος, για την έξαρση του κορωνοϊού, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και τονίζει ότι σε 15 μέρες θα έχουμε μία καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε μεταξύ άλλων ότι, « ο Απρίλιος είναι μήνας πάρα πολύ κρίσιμος» και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μέτρα που θα αποδώσουν και θα δούμε θετικά αποτελέσματα.
 «Καταλαβαίνω ότι αυτό εμπεριέχει υπομονή και πειθαρχία, αλλά κανένας πιστεύω δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία του ίδιου της οικογένειά του», σημείωσε.
Σχετικά με την έως τώρα πορεία της εξάπλωσης του ιού, είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης δηλαδή η νόσος επεκτείνεται αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται.
Κλειστά τα σχολεία μέχρι το Πάσχα
Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, αν οι ειδικοί πουν «όχι» σε αυτό καθώς θα υπάρξει ακόμη κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε οι μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε στο OPEN TV, εξετάζεται το σενάριο περικοπής της ύλης και τη μεταφορά της ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων. Πιθανότατα οι πανελλήνιες να διεξαχθούν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, καθώς οι μαθητές είναι συνηθισμένοι να δίνουν εξετάσεις στις αρχές του καλοκαιριού.
Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις
Ερωτηθείσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ίδια απάντησε το εξής: «Πάνω από 130.000 εκπαιδευτικοί και πάνω από 750.000 μαθητές έχουν μπει στην πλατφόρμα». Αυτό δείχνει, όπως τόνισε η κυρία Ζαχαράκη τη μεγάλη ζήτηση αλλά και τον όγκο που υπάρχει στην πλατφόρμα.
Τσιόδρας: « Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή»
Κατά τη χθεσινή ημερήσια ενημέρωση ο Λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές, γι' αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι: «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή…. ». Πρόσθεσε ότι η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία».

Χαρδαλιάς: «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη». «Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες».