Νέες δηλώσεις από την Άγκυρα πριν από λίγη ώρα. Μετά τη χθεσινή δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν İsmail Hakkı Pekin, ότι "δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλέον", ένας άλλος κυβερνητικός αναλυτής ο Yusuf Alabarda εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός στοχοποιώτνας τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο και το Καστελόριζο ειδικότερα.

Ο Yusuf Alabarda ανέφερε πως «είναι αδύνατο για την Ελλάδα να προστατέψει τα νησιά της τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, σε μια «θερμή» σύγκρουση από την Λήμνο έως το Καστελόριζο».
Ο ίδιος συνεχίζοντας ανέφερε ότι «Εάν η Ελλάδα επιλέξει να συνεχίσει την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο, αδυνατώντας να δει την αλήθεια τότε είναι σίγουρο ότι το status quo στο Αρχιπέλαγος θα αλλάξει».
Δεν πρόκειται φυσικά για τυχαία αλληλουχία δηλώσεων. Η Τουρκία στις 10 και 11 Αυγούστου πρόκειται να διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελορίζου και θα είναι το πρώτο τεστ μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ήδη όπως αναφέραμε εχθές υπάρχει κινητοποίηση του τουρκικού Ναυτικού στο νότιο Αιγαίο, ενώ άλλα σκάφη έχουν λάβει διαταγή να αποχωρήσουν από την συμμαχική άσκηση του ΝΑΤΟ SNMG2 και να κατευθυνθούν στην περιοχή των ασκήσεων.