Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5

Νέες πολεμικές απειλές Ερντογάν: Αν δεν το καταλάβουν πολιτικά, θα το βιώσουν στο πεδίο της μάχης

Με πόλεμο απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα έχει τη δύναμη να διαλύσει τους χάρες που της επιβάλλονταιΣε ακραίες δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε πολεμικές απειλές κατά την ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου, αν και δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο.

«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας με νόημα: «Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα και για κάθε αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται με κάθε τρόπο και εκφράζει σε όλες τις πλατφόρμες, τις συνεντεύξεις, και τα μηνύματά της ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιραστεί ό,τι είναι δίκαιο.


Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ


Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα, Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Phone call b/w FM @NikosDendias & @NATO SecGen @jensstoltenberg -focus on dvpts in #EasternMediterranean and need to de-escalate tension on the part of Turkey /Τηλ. συνομιλία ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με ΓΓ #NATO –Αν.Μεσόγειος, ανάγκη αποκλιμάκωσης έντασης από πλευράς Τουρκίας στο επίκεντρο
Εντωμεταξύ το Σάββατο ο ΣΚΑΙ έφερε στη δημοσιότητα διάλογο που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο και στην οποία ο Έλληνας υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πολεμικά πλοία.

Ο διάλογος εκθέτει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος αρχικά υποστήριξε οτι υπήρξε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο και στη συνέχεια μετά την διάψευση από την Αθήνα και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχρεώθηκε να τα «μαζέψει».

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.


https://www.protothema.gr/