Παρασκευή, Οκτωβρίου 7

Όπως οι γέροι του Muppet show

Του Ιωάννη Δαμίγου

Οι από το θεωρείο πολιτικοί σχολιαστές και αρθρογράφοι παρακολουθούν τις άθλιες θεατρικές παραστάσεις του θιάσου της κυβέρνησης, εξαναγκασμένοι κάποιοι και απολαμβάνοντας άλλοι, κοινωνώντας τις κριτικές τους στον αδιάφορο και εύκολο πολίτη, περί της πραγμάτευσής των. 

Οι πρώτοι με ακριβό προσωπικό αντίτιμο της θέσης του θεωρείου και οι δεύτεροι με μόνιμο ή έξτρα μίσθωμα πλέον της θέσης. Όπως οι γέροι του Muppet show, να χλευάζουν με

χιούμορ ατάλαντους ηθοποιούς, να ειρωνεύονται πικρόχολα τους πρωταγωνιστές και να διαμαρτύρονται για την χαοτική παράσταση του ασύνδετου σεναρίου που προσπαθεί να καλύψει ή να εκθέσει τις ίντριγκες και τον ανταγωνισμό των.

Με τους απολαυστικούς διαλόγους των Statler και Waldorf, να μην διαρρέουν στους αναγνώστες, παρά μόνο οι προσεχτικά επιλεγμένοι, καθώς οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει αρκετά χρήματα στην παράσταση, για να εμπορεύονται τις κατασκευές, την ενέργεια και όχι μόνο, προκειμένου να ελέγχουν τυχόν απώλειες.

Κάποιες καυστικές ατάκες των γέρων όμως εμφανίζονται στην δημοσιότητα κατά καιρούς, μια και στην παράσταση δεσπόζουν τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα, οι ξεδιάντροπες απάτες, οι καταχρήσεις εξουσίας, οι δικαστικές προκλητικές συνεχείς αποφάσεις, που αυτά και άλλα είναι αδύνατο να αποσιωπηθούν πλέον. Το ρέψιμο από το μεγάλο συνεχιζόμενο φαγοπότι εμποδίζει κάθε προσπάθεια απόκρυψης και μαρτυρά την θέση πολυφαγά. Έτσι δικαιολογείται και η αδυναμία των δημοσιογράφων παρουσιαστών και σχολιαστών να προφέρουν έννοιες μέσω λέξεων, αντί μακρών ρεψιμάτων χώνευσης. Να γίνει κατανοητό προς αποφυγή παρεξηγήσεων περί ύβρεων. 

Δυστυχώς ο ρόλος όλων των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων, αρκείται και ασκείται σε μόνιμο σχολιασμό τόσο αναχρονιστικά ξύλινο και βαρετό, πάντα και μόνο από το θεωρείο του θεάτρου, που εξαναγκάζει  λες, στο ενδιαφέρον της παράστασης! Σε φριχτή επανάληψη λόγου κασέτας, εφιαλτικά μονότονου, στείρου και απωθητικού σαν βασανιστήριο, γνωρίζοντας κανείς εκ των προτέρων τα λόγια και τις εκφράσεις, σαν τις ατάκες κωμικής ελληνικής παλιάς ταινίας.

Μετά από τόσα χρόνια λείπει η αμεσότητα και ευστοχία διαλόγων των γέρων του Muppet show, πόσα θα έλεγαν σήμερα! Κενές οι θέσεις στο θεωρείο, στα συνδικάτα, στους δρόμους, στις πλατείες. Μα κυρίως μεγάλο κενό στην ανάγκη της άμεσης διεκδίκησης, που ξέφτισε πολυκαιρισμένη σε αδράνεια, μεταξύ θεωρίας και διαπίστωσης. Κρίμα καπετάνιο …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .