Τετάρτη, Δεκεμβρίου 7

5 + 1 φανταστικά πράγματα να κάνεις στη Λήμνο

5+1 ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Η Λήμνος είναι ένα νησί που τιμά τον επισκέπτη, τιμά τις γεύσεις, την παράδοση και τις πρώτες ύλες. Είναι από τα τα νησιά που σε καλοδέχονται ΟΛΟ το χρόνο, κάθε εποχή, κάθε μήνα, προσφέροντας απλόχερα τους θυσαυρούς της. Και όταν βρίσκεσαι εκεί, δε σου είναι δύσκολο να τους ανακαλύψεις όλους έναν προς ένα, σε βουνό και θάλασσα. 

Η επίσκεψή μου στο νησί τον περασμένο Μάιο, ήταν κάτι παραπάνω από μία ευχάριστη έκπληξη. Ήταν μία υπέροχη ευκαιρία να ζήσω λίγα 24ωρα πραγματικής φιλοξενίας,

από ανθρώπους που αγαπούν ΤΟΣΟ πολύ τον τόπο τους και φροντίζουν να τον στηρίζουν με κάθε ευκαιρία. Η Λήμνος κατάφερε μέσα σε αυτά τα λίγα 24ωρα να με κερδίσει στο έπακρο, προκαλώντας με να την επισκεφτώ και πάλι, ώστε να επαναλάβω την υπέροχη εμπειρία.

Μου ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρώσω όλα αυτά που μπορείς να κάνεις στη Λήμνο, μιας που το νησί διαθέτει απίστευτη ποικιλία, τόσο σε επίπεδο γεύσης και φαγητού όσο και ιστορίας, διασκέδασης, παραλιών αλλά και σπάνιων δραστηριοτήτων (θα δεις παρακάτω). Συγκέντρωσα τους βασικότερους λόγους, οι οποίοι αποτελούν παράλληλα και αυτά που σου προτείνω να κάνεις, όταν επισκεφτείς τη Λήμνο. 



5 + 1 πράγματα να κάνεις στη Λήμνο



1. Βόλτες στη Μύρινα, μέρα και νύχτα.

 

Η Μύρινα είναι το κέντρο του νησιού, η πρωτεύουσα και το σημείο από όπου θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Το λιμανάκι της Μύρινας θα σε μαγέψει από το πρώτο λεπτό, είτε η πρώτη επαφή είναι ημέρα, είτε νύχτα. Τα στενά καλντερίμια, στρωμένα με πέτρες (τα αγαπημένα μου), σε συνδυασμό με τα παλιά αρχοντικά κατά μήκος της παραλιακής, θα σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Να είσαι σίγουρος πως θα λατρέψεις το λαβύρινθο της Μύρινας, αυτά τα μικρά στενάκια που ξεκινούν από το λιμανάκι και ξετυλίγονται σε όλο το κέντρο της, με μικρά μαγαζάκια αριστερά και δεξιά.

Να περπατήσεις (μέρα και νύχτα) δίπλα στα ψαροκἀϊκα στην παραλία της Μύρινας και να αφήσεις τις μυρωδιές από το φρέσκο ψαράκι να σε οδηγήσουν σε μία από τις ταβερνούλες στο μικρό λιμανάκι. 



λήμνος, ταξίδι λήμνος, ταξίδι λήμνος, ταξίδι λήμνος, ταξίδι λήμνος, ταξίδι λήμνος, ταξίδι

2. Να απολαύσεις άφθονο φαγητό και κρασί.

Η Λήμνος είναι από τα νησιά που θα θυμάσαι για πάντα. Καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να σαγηνεύει τον επισκέπτη και είμαι πλέον σίγουρη, πως πρόκειτα για μία καλά οργανωμένη συνομωσία φαγητού και κρασιού, ώστε να σε κρατήσουν εκεί. Οι άφθονες πρώτες ύλες είναι το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού και η δεξιοτεχνία αλλά και αγάπη των ντόπιων για την παραγωγή, προετοιμασία και προσφορά αυτών είναι το δεύτερο. Αυτό που θα συναντήσεις στο νησί ξεπερνά κάθε προσδοκία. Θα σου αφήσει την εντύπωση, πως ΑΥΤΟ τη νησί είναι τόσο άψογα αυτοτροφοδοτούμενο, που θα καταφέρνει πάντα να αυτοσυντηρείται. Με αυτά που έχει, με αυτά που μπορεί και παράγει.

Αυτό φυσικά δεν οφείλεται μόνο στην άριστη γεωγραφική θέση και κατά προέκταση ευφορία του νησιού, αλλά κυρίως στην αγάπη των ντόπιων για το ίδιο το νησί. Είναι τεράστια υπόθεση να έχεις βρει τι παράγει ο τόπος σου, να τον βοηθάς να παράγει πάντα, να μην τον εγκαταλείπεις, να τον στηρίζεις και μέσα από όλες αυτές τις γεύσεις που φτάνουν τελικά στο τραπέζι, εσύ σαν επισκέπτης, να βλέπεις μία αδιάκοπη φροντίδα πίσω από αυτό που γεύεσαι. Έτσι κάπως θα νιώσεις όταν βρεθείς σε ένα από τα άφθονα τραπέζια της Λήμνου. Αυτό το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει σε άψογα επίπεδα την κτηνοτροφία, την γεωργία, την αλιεία αλλά και την αμπελουργία, δημιουργώντας ένα μοναδικό κύκλο εργασιών με πρωταγωνιστή την τροφή και τις γεύσεις. 

Η Λήμνος είναι ένα εύφορο νησί με εξαιρετικά προϊόντα, όπως το παγκοσμίως πια γνωστό Καλαθάκι της Λήμνου αλλά και τη Φέτα Λήμνου, το Λημνιό κρασί, τα πεντανόστιμα φλωμάρια, το εξαιρετικής ποιότητας μέλι αλλά και σιτάρι, τα γλυκά του κουταλιού (αγαπημένο το κολοκύθι), τα παξιμάδια αλλά και τον τραχανά. Όλα αυτά τα προϊόντα αλλά και πολλά άλλα, παρέα με τους ντόπιους σε κάποιο λημνιακό τραπέζι που θα στρωθεί για σένα, θα αποτελέσουν ίσως το βασικότερο λόγο για να πας και να ξαναπάς στο νησί. 

Μεζεδάκια στην ταβέρνα Γλάρος, στη Μύρινα


λήμνος, ταξίδι, φαγητο
λήμνος, ταξίδι, φαγητο
Το Καλαθάκι της Λήμνου και η διαδικασία παραγωγής του στο κτήμα Όλον, του κ.Τάση και Ρένας Λασκαρίδη. 


λήμνος, ταξίδι, φαγητο
Τοπικές γεύσεις και κεράσματα στο Παντοπωλείο Χύμα και Τσουβαλάτα, στην καρδιά της Μύρινας.


λήμνος, ταξίδι, φαγητο λήμνος, ταξίδι, φαγητο
Οινογνωσία στο Κτήμα Χατζηγεωργίου. Εδώ θα βρεις το γνωστό Μοσχάτο Αλεξανδρείας αλλά και Λημνιό.

3. Να περπατήσεις ξυπόλητος στη Σαχάρα της Λήμνου, στις Αμμοθίνες.

Είναι από τα πρώτα πράγματα που σου προτείνω να κάνεις, όταν βρεθείς στη Λήμνο. Διότι αυτό που θα αντικρύσεις θα είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του ταξιδιού σου. Οι Αμμοθίνες πιστεύεται πως είναι η μοναδική έρημος της Ευρώπης και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κατάλακκος, κάπου στα βόρεια του νησιού. Οι Παχιές Αμμουδιές θα σε φέρουν μπροστά σε ένα συγκλονιστικό και αλλόκοσμο τοπίο, βγαλμένο από ταινία ή καλύτερα από ντοκιμαντέρ του National Geographic. 

Στην ίδια την έρημο υπάρχει ελάχιστη βλάστηση, ωστόσο καθισμένος στην άκρη του τελευταίου αμμόλοφου, θα αντικρύζεις απέναντι και κάποιες καταπράσινες πλαγιές. Αυτό κάνει και το τοπίο ακόμη πιο εξωπραγματικό. Τα χρυσαφένια βουνά θα κερδίσουν την προσοχή σου, θα σε κάνουν να ξεχυθείς ξυπόλητος μέσα στην άμμο ή και να κατρακυλήσεις από την αμμώδη πλαγιά (αν αντέχεις να την ανέβεις μετά). 

 

ammothines,lemnos

 

ammothines,lemnos λήμνος, ταξίδι, αμμοθινες λήμνος, ταξίδι, αμμοθινες



 

4. Να πάρεις μία ισχυρή δόση ιστορίας  με μία επίσκεψη στο Ιερό των Καβείρων, τη Σπηλιά του Φιλοκτήτη αλλά και την Αρχαία Ηφαιστεία. 

Ξεκινώντας αυτή την ιστορική περιήγηση, θα βάλω πρώτο το Ιερό των Καβείρων, κοντά στο χωριό Παναγιά και απέναντι από την Ηφαιστεία. Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν η λαμπρή ετήσια γιορτή λατρείας προς τιμήν των Καβείρων, στο ομώνυμο ιερό των θεών, και είχε σχέση με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα της γης. Τα κύρια κτίσματα του ιερού ήταν μεγάλες αίθουσες μυήσεως (τελεστήρια) μέσα στις οποίες φανερωνόταν στους μύστες τα “ιερά”, τα λεγόμενα Καβείρια μυστήρια. Τα ερείπια αυτών μπορείς να τα διακρίνεις πλησιάζοντας στο ιερό, αντιπροσωπεύουν την τελευταία περίοδο ύπαρξης του και μαρτυρούν τη μακρά επιβίωση της λατρείας των Καβείρων στη Λήμνο. Το μυστικιστικό περιβάλλον θα σου εξάψει την περιέργεια να μάθεις περισσότερα για τα Καβείρια Μυστήρια, όπως συνέβη και με εμένα.

Η επόμενη στάση είναι η ξακουστή Σπηλιά του Φιλοκτήτη, ακριβώς κάτω από το Ιερό των Καβείρων. Σύμφωνα με τον μύθο, οι Αχαιοί πηγαίνοντας προς την Τροία σταμάτησαν στη Λήμνο και εγκατέλειψαν εκεί τον Φιλοκτήτη, τον οποίο είχε δαγκώσει ένα φίδι. Εκεί σε εκείνη τη σπηλιά έζησε για περίπου 12 χρόνια και λέγεται πως γιατρεύτηκε χρησιμοποιώντας την ιαματική Λημνία Γη. Σήμερα μπορείς πια να μπεις στη σπηλιά, απολαμβάνοντας παράλληλα μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της! 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστίας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι. Θα πρέπει σίγουρα να το βάλεις στη λίστα σου, όταν βρεθείς στο νησί. Πολυάριθμοι τάφοι, εκκλησίες, κατοικίες αλλά και το αρχαίο θεάτρο της Ηφαιστείας (που θα κερδίσει την προσοχή σου), είναι μερικά από τα κτίσματα της περιοχής. Το ελληνιστικό - ρωμαϊκό θέατρο εγκαινιάστηκε και πάλι μόλις το 2010 και από τότε φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις. Κάποιες από τις μεγάλες ανασκαφές είναι το Ιερό της Μεγάλης Θεάς, οι νεκροπόλεις και τα λουτρά.

ιερο καβειρων, ΛΗΜΝΟΣ καβειρια, λημνος λήμνος, ταξίδι, καβειρια
Περπατώντας μέσα στο χώρο του Ιερού των Καβείρων



λήμνος, ταξίδι, καβειρια
Η θέα προς τη θάλασσα, στεκόμενη στο χώρο του Ιερού.


λήμνος, ταξίδι, σπηλια
Η είσοδος προς τη Σπηλιά του Φιλοκτήτη


λήμνος, ταξίδι, αρχαια ηφαιστεια λήμνος, ταξίδι, αρχαια ηφαιστεια λήμνος, ταξίδι, αρχαια ηφαιστεια
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας και το ελληνο-ρωμαϊκό θέατρο

 

5. Να κάνεις μαθήματα κεραμεικής.

Στο χωριό Κοντοπούλι θα βρεις την κ. Κωνσταντίνα, η οποία διατηρεί εργαστήριο κεραμεικής και αγαπά επίσης υπέρμετρα τον τόπο της και τα προϊόντα που παράγει. Ένα από αυτά, είναι η Λημνία Γη η οποία από την αρχαιότητα ακόμη αναφέρεται ως υλικό με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες, με αιμοστατική δράση, θεράπευε τη δυσεντερία, ανακούφιζε το έλκος στομάχου, εξουδετέρωνε το δηλητήριο των φιδιών και ως αλοιφή ήταν κατάλληλη για τις φλεγμονές στα μάτια. Με τη Λημνία Γη πιστεύεται ότι γιατρεύτηκε και ο Φιλοκτήτης, ο οποίος δαγκώθηκε από φίδι.

Η κεραμεική θα σε φέρει κοντά στη Λημνία Γη, θα νιώσεις την ιστορία να απλώνεται σε κάθε σου δάχτυλο και με την καθοδήγηση της κ. Κωνσταντίνας στο εργαστήριο Terra Limnia, θα μπορέσεις ίσως να φτιάξεις και το δικό σου βάζο (αμφιβόλου σχήματος εν αρχή αλλά στο δεύτερο θα τα πας καλύτερα). Η δραστηριότηα αυτή ήταν μέρος των βιωματικών εμπειρών του Taste Lemnos και ευχαριστώ πολύ τον Αλέξανδρο, τον ιθύνοντα νου πίσω από κάθε τέτοια εμπειρία που έζησα στο νησί.



 

λήμνος, ταξίδι, λημνια γη λήμνος, ταξίδι, λημνια γη


 

6. Να ανέβεις στο Κάστρο της Μύρινας

Το βάζω στο τέλος (αν και είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνεις στο νησί) για ένα λόγο: η θέα του νησιού και ο άνεμος που θα σε συνεπάρει στο ανέβασμα ως το κάστρο θα μείνουν στη μνήμη σου ως η πιο δυνατή ίσως στιγμή. Και λέω ίσως, μιας που αυτό είναι η δική μου προσέγγιση και εμπειρία αλλά κατανοώ ότι μπορεί να μείνει δυνατά στη μνήμη σου το φαγητό που θα απολαύσεις. Δεκτό και αυτό, ας τα βάλουμε και στην ίδια μεριά, αν θέλεις.

Το Κάστρο της Μύρινας, θεωρείται το μεγαλύτερο κάστρο σε όλο το Αιγαίο και παρόλο που υπέστη σοβαρές καταστροφές, σήμερα είναι επισκέψιμο. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πρωτεύουσα, τη Μύρινα, και όταν καταφέρεις να βρεθείς στο τελευταίο οχυρό του, θα απολαύσεις τη μοναδική θέα του νησιού από ψηλά. Το έδαφος είναι βραχώδες και μπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι στην ανάβαση, ωστόσο θα σου πρότεινα να μην το παραλείψεις. Το ίδιο μαγική είναι και η θέα του κάστρου τη νύχτα, όταν βρίσκεσαι στο κέντρο της Μύρινας. 
 

λήμνος, ταξίδι, καστρο μυρινας λήμνος, ταξίδι, καστρο μυρινας λήμνος, ταξίδι, καστρο μυρινας λήμνος, ταξίδι, καστρο μυρινας


 

Τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Λήμνο είναι μία μεγάλη λίστα από μαγικές στιγμές, τις οποίες έζησα κι εγώ η ίδια και μακάρι να μπορούσα να σου τις μεταφέρω όλες. Όπως θα παρατήρησες, δεν έχω συμπεριλάβει καθόλου παραλίες και αυτό γιατί δεν είχα την τύχη να επισκεφτώ η ίδια (αλλά είμαι σίγουρη πως δε θα δυσκολευτείς να τις βρεις, σε φωνάζουν από μακριά!). Και όπως πάντα, σου μεταφέρω και μόνο τις δικιές μου βιωματικές εμπειρίες.

Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να ζήσω τις ομορφιές του νησιού μέσα από τις εμπειρίες που προσφέρει το Taste Lemnos αλλά και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Pravlis Travel, για την κάλυψη όλου του ταξιδιού, φιλοξενώντας εμένα και μία παρέα από Greek Travel Bloggers στο νησί. Είναι τόσο υπέροχο όταν παίρνουν πρωτοβουλίες οι νέοι άνθρωποι, στηρίζοντας τον τόπο τους και αντίθετα με το ρεύμα της εποχής (που ωθεί τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα) αυτοί μένουν πίσω στο νησί τους, κάνοντας ό,τι μπορούν για να το αναδείξουν. Μπράβο στον Αλέξανδρο και την Τόνια λοιπόν, δύο παιδιά που ένωσαν δυνάμεις και αγάπη για το νησί και μαζί ζήσαμε ένα υπέροχο ταξίδι.

Στο επανιδείν! 

 

maryhop, taste lemnos, pravlis travel


Έχει πάει στη Λήμνο; 
Τι αγάπησες περισσότερο στο νησί;


 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .