Πέμπτη, Ιουνίου 1

Αντικειμενικές: Φιάσκο με την αναπροσαρμογή!

ΑΚΙΝΗΤΑ

«Φρένο» πάτησε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα γίνονται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού είχε ως σημείο αναφοράς το τέλος καλοκαιριού, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι εκλογές. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε

2.167 περιοχές, ώστε να φτάσει στο 100% η κάλυψη των ακινήτων της επικράτειας. Πρόκειται για παραλιακές περιοχές που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, οι οποίες μέχρι τώρα υποφορολογούνται, παρότι η εμπορική αξία τους είναι υψηλή, αφού ορισμένες εκτάσεις είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των προσφυγών που αφορά τους δήμους και η χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτηθεί για να εξεταστεί κάθε υπόθεση φαίνεται πως «βραχυκύκλωσαν» το σχέδιο και πλέον η λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού για τις νέες τιμές ζωνών μετατίθεται για το 2024.

Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός
Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από διάφορες «πηγές» για τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων, όπως τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, τα μισθωτήρια, εκτιμήσεις από ειδικούς εκτιμητές κ.λπ.

Αναλυτικότερα, θα συγκεντρώνονται στοιχεία από τους ακόλουθους φορείς:
* Φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ

* Από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τη διεξαγωγή τοπικών εκτιμήσεων και άντληση σχετικών πληροφοριών

* Την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ήδη συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα
στοιχεία των τραπεζών για την αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που γίνονται μέσω αυτών, με τη λήψη δανείων. Κάθε τράπεζα εκτιμά η ίδια την αξία των ακινήτων που δανειοδοτεί

* Τους συμβολαιογράφους

* Την πορεία των ενοικίων, οι αυξομειώσεις των οποίων αποτελούν μια από τις ενδείξεις των τιμών αγοράς των ακινήτων

* Την εξέλιξη των τιμών αγοράς των ακινήτων, από τις ιδιωτικές εταιρίες real estate

* Τους ιδιώτες εκτιμητές που προσλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών

Μάλιστα, είχε σχεδιαστεί να πιάσουν δουλειά πιστοποιημένοι εκτιμητές για να υπολογίσουν τις αντικειμενικές τιμές σε όσες περιοχές δεν είχαν μπει στο σύστημα, κάνοντας χρήση κάθε διαθέσιμου στοιχείου που μπορεί να οδηγήσει στον καθορισμό των τιμών ζώνης και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους, ώστε η αρμόδια επιτροπή του οικονομικού επιτελείου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Τελικός στόχος ήταν να υλοποιούνται το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε δύο χρόνια και η αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στις χρόνιες στρεβλώσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .