Ψαράδες στην Κέρκυρα είδαν καρχαρία να πλησιάζει το σκάφος τους, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, ένας καρχαρίας πιάστηκε σε παραγάδι στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν εμφανίσεις καρχαριοειδών κοντά σε παραλίες της Ελλάδας, προκαλώντας εύλογη ανησυχία σε πολίτες και λουόμενους. Οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα περιστατικά περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και τη Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου, ψαράδες στην Κέρκυρα είδαν καρχαρία να πλησιάζει το σκάφος τους, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, ένας καρχαρίας πιάστηκε σε παραγάδι στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Μόλις πρόσφατα, ένα ακόμα καρχαριοειδές καταγράφηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο.
Οι επιστήμονες πάντως επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και όχι για απειλή προς τον άνθρωπο.
Γιατί οι καρχαρίες πλησιάζουν τις ακτές
Οι καρχαρίες είναι θαλάσσια είδη με ευρύ φάσμα μετακίνησης και συναντώνται σε διάφορα βάθη. Ο καθηγητής Ιχθυολογίας εξηγεί πως η παρουσία τους ακόμα και σε ρηχά νερά δεν είναι κάτι αφύσικο:
«Θεωρητικά αυτά τα ζώα έχουν εύρεση από πολύ ρηχά μέχρι πολύ βαθιά, επομένως δεν είναι περίεργο να κυκλοφορούν παντού. Οι καρχαρίες είναι είδη που κυκλοφορούν σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και σε διαφορετικά βάθη. Δεν είναι περίεργο ότι έχουν βρεθεί στα ρηχά. Τα είδη που εμφανίστηκαν ήταν σχετικά κοντά στην ακτή αλλά το βάθος ήταν αρκετά μεγάλο», ανέφερε.
Ποιοι είναι οι φυσικοί εχθροί των καρχαριών
Ο ίδιος επιστήμονας εξηγεί πως στη Μεσόγειο, τα μεγαλύτερα είδη καρχαριών δεν αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από άλλα θαλάσσια πλάσματα. Ο κύριος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα η αλιεία.
«Τα μεγαλόσωμα και τα μεγάλη είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, τουλάχιστον στη Μεσόγειο. Ο άνθρωπος και συγκεκριμένα η αλιεία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καρχαρία».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για επικίνδυνα είδη και οι θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες:
«Είναι σπάνιο να δούμε έναν καρχαρία να μας πλησιάζει ενώ κολυμπάμε. Τα είδη αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά στα βίντεο που κυκλοφορούν δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο. Οι καταγραφές στο Αιγαίο που οδήγησαν σε θάνατο είναι ελάχιστες και όλες έγιναν το 1960», κατέληξε.
Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε καρχαρία
Σε περίπτωση που κάποιος συναντήσει καρχαρία στη θάλασσα, συστήνεται να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να απομακρυνθεί αργά, αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις.
Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος εξηγεί ότι «τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε».
Αν η συνάντηση γίνει από την ακτή ή παρατηρηθεί κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό (κητοειδές), η σωστή ενέργεια είναι να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες αρχές.
«Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .