Κυριακή, Φεβρουαρίου 24

Το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει. Όλοι φέρουμε ένα ιστορικό βάρος ευθύνης.


Φωτογραφία για «Το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει»

«Το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει» αναφέρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος. Σε κείμενο του στο οποίο αναφέρει τις θέσεις του για το συνέδριο, τονίζει ότι: «Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική ενότητα και δημιουργική συλλογική ηγεσία. Η εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση και η ενότητα της Παράταξης δεν χωρούν σπατάλη δυνάμεων. Είναι ευθύνη όλων μας».

Διαβάστε τις θέσεις


«Όλοι φέρουμε ένα ιστορικό βάρος ευθύνης. Να επινοήσουμε τους όρους επιβίωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην επόμενη φάση τον ρόλο του στην ανασυγκρότηση της Παράταξης. Αυτή είναι η ιστορικότητα του Συνεδρίου. Συνέδρια χωρίς ένα κεντρικό ερώτημα δεν έχουν περιεχόμενο. Όπως και Συνέδρια με λάθος ερωτήματα είναι χαμένες ευκαιρίες.

1.Διατρέχουμε δύο κινδύνους. Πρώτον, το Συνέδριο να αποτελέσει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα για ένα μη θέμα (ρόλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ στη διακυβέρνηση της χώρας). Δεύτερον, η μάχη των ιδεών να ηττηθεί από παλαιού τύπου εσωτερικούς ανταγωνισμούς για συσχετισμούς που δεν έχουν κανένα κοινωνικό σημείο αναφοράς.

-Οφείλουμε απάντηση στο ερώτημα “τι έγινε;”. Όλοι κάναμε λάθη. Έχουμε την τόλμη να μιλήσουμε γι΄αυτά γιατί έχουμε ηθικό έρμα. Βιώσαμε στιγμές που το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον δεν συμβάδισε με το βραχυπρόθεσμο κομματικό συμφέρον. Ξέραμε ότι οι αποφάσεις που πήραμε ακόμα και αν δικαιωθούν ιστορικά, πολιτικά τιμωρούνται.

-Το μέγεθος του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αλλάξει. Ωστόσο, ο λόγος και οι πράξεις μας δεν μας κάνουν “μικρότερους”, ούτε μειώνουν την ευθύνη μας. Απεναντίας, την καθιστούν πολλαπλάσια και έναντι της Δημοκρατικής Παράταξης, που τα μεγέθη της παραμένουν μεγάλα, και έναντι της χώρας.

-Η οπτική μας για τα πράγματα δεν καθορίζεται από τη συγκυρία των δημοσκοπικών επιρροών, αλλά από την ελπίδα της κοινωνίας για σταθερότητα και ανάπτυξη και την προσδοκία μίας κρίσιμης κοινωνικής πλειοψηφίας -με «αίσθηση του ανήκειν» στην Δημοκρατική Παράταξη- για πολιτική εκπροσώπηση στην νέα πραγματικότητα της χώρας.

-Η πολιτική, οι ιδέες και η προοδευτική ματιά στο τι συμβαίνει έχουν υποχωρήσει. Όταν οι ιδέες υποχωρούν η Δημοκρατία απειλείται. Η ανασυγκρότηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Παράταξης είναι πρωτίστως εγχείρημα ιδεολογικό. Είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό. Είναι η πολιτική και προγραμματική συγκρότηση της κοινωνικής μεταρρύθμισης απέναντι στον -εγχειριδιακού τύπου- μεταρρυθμισμό χωρίς κοινωνική αναφορά.

-Ο ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός πυρήνας αυτού του προγραμματικού πλαισίου είναι οι μεγάλες ανακατανομές ισχύος, πόρων και ευκαιριών που χρειάζεται η χώρα: από την οικονομία του παρασιτικού κεφαλαίου της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων στην πραγματική, εξωστρεφή οικονομία των εργαζομένων και των παραγωγών, από την παρεοκρατία των λίγων ισχυρών στην αξιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για τους πολλούς.

-Το ΠΑ.ΣΟ.Κ για να υπηρετήσει την κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να πάρει οριστικό διαζύγιο από τον κρατισμό. Η νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας περνά μέσα από την πολιτική και θεσμική υπεράσπιση της σιωπηλής πλειοψηφίας που παραδοσιακά βρίσκεται εκτός των τειχών του συστήματος.

-Η ανανέωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι αίτημα και όχι άλλοθι. Δεν διεκδικείται ως όχημα απαλλαγής από τον λεγόμενο «κυβερνητισμό», αλλά ως αίτημα αποκατάστασης του ιστορικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Παράταξης σε ιδέες και ανθρώπους.

-Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική ενότητα και δημιουργική συλλογική ηγεσία. Η εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση και η ενότητα της Παράταξης δεν χωρούν σπατάλη δυνάμεων. Είναι ευθύνη όλων μας». Tromaktiko

2 σχόλια:

  1. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο φόβος και τρόμος της εγχώριας πολιτικής και παραπολιτικής Καμόρα

    Τρία χρόνια τώρα όλη η πολιτική και παραπολιτική Καμόρα της χώρας έχει σκυλιάσει εναντίον του. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτόν φοβούνται. Γιατί κανένα κέντρο ή παράκεντρο εξουσίας δεν τον έλεγξε ποτέ. Ούτε τον ελέγχει.

    Τον είπαν προδότη, δοσίλογο, Τσολάκογλου, έμμισθο broker.
    Ποιον; Αυτόν, που δεν σκέφτηκε την πάρτη του και αποφάσισε να επωμιστεί όλες τις ευθύνες όλων για να μην καταρρεύσει η χώρα και ζήσει το ολοκαύτωμα της βίαιης χρεοκοπίας.

    Έριξαν άφθονο λάδι συνωμοσιολογίας στη δικαιολογημένη φωτιά αγανάκτησης του ελληνικού λαού για τα κακώς κείμενα στη χώρα του που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

    Δηλητηρίασαν εσκεμμένα την ελληνική κοινή γνώμη με ψέμματα για τον ίδιο, την οικογένειά του, ακόμα και για τη μάνα του.

    Ακούνε Παπανδρέου και βγάζουν αφρούς. Τους βλέπουμε κάθε μέρα να λυσσάνε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο internet. Τους εξοργίζει ό,τι κι αν κάνει. Τους εξοργίζει που υπάρχει. Με τα λάθη του, τα ελαττώματα του, αλλά Ανεξάρτητος. Με τις αρχές του, τις αξίες του, την πίστη του στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος που ποτέ δεν πρόδωσε.

    Θα ήθελαν να πατήσουν ένα κουμπί και να εξαφανιστεί. Για ΟΛΑ αυτός τους φταίει.

    Αυτόν φοβούνται. Η πολιτική και παραπολιτική Καμόρα της χώρας αποκαλύπτεται.
    Δείχνει την γύμνια της.
    Τον φόβο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ...
    Πριν ένα χρόνο τα "μεγαλοστελέχη " της παράταξης ξεκίνησαν μια έντονη πίεση στον τότε Πρωθυπουργό για να αναλάβει "πρωτοβουλίες". Τα μεγαλοστελέχη αυτά στηρίχτηκαν - χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα - από συγκεκριμένα ΜΜΕ με πρώτο από όλα το ΜEGA.

    Η πίεση αυτή κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ένα μετά το άλλο, τα γνωστά μεγαλοστελέχη, κουνούσαν, με θράσος, το δάχτυλο και ζητούσαν την παραίτηση του Παπανδρέου. Η μια δήλωση διαδεχότανε την άλλη και τα ...δάκρυα που προκαλούσε η κοινωνική ευαισθησία των συγκεκριμένων στελεχών δεν είχαν τελειωμό.

    Δεν δίστασαν να λένε - σε προεκλογική περίοδο (Λοβέρδος) - ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε Σαμαρά, αν εκλεγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, (σε ποια χώρα του κόσμου ένα κόμμα λέει εκ των προτέρων τι θα πράξει),έτσι ώστε να αναρωτηθεί, λογικά, ο ψηφοφόρος, "αν είναι να ψηφίσω Σαμαρά μέσω του ΠΑΣΟΚ γιατί να μην ψηφίσω κατευθείαν τη ΝΔ ;".

    Αντί δηλαδή, να αυξήσει τα ποσοστά του, για να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης, εκ των προτέρων δήλωνε ότι θα στήριζε ένα δεξιό σχηματισμό. Αυτό φαινόταν σαν μια έμμεση υποστήριξη στο κόμμα της ΝΔ και ειδικά στον..Αντώνη του.
    Τι εξυπηρετούσε η αποδομή του ΠΑΣΟΚ από το…Πασόκ; Μήπως την πιο ανώδυνη «παράδοσή του»; Ήταν τόσο αφελείς άραγε; Πίστεψαν ότι θα τους το… χαρίσουμε; Ή μήπως πίστευαν, ότι είμαστε τόσο μακάκες;

    Και τέλος, πολλά από τα μεγαλοστελέχη έβλεπαν τον εαυτό τους στην Κυβέρνηση Σαμαρά και έδιναν μάχες, με ότι αυτό σήμαινε για τον εκλογικό αγώνα, που διεξήγαγε το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ.

    Εθελοτυφλούσαν και λησμονούσαν(;) την προσπάθεια των «άλλων» διεκδικητών της παραεξουσίας, με τους οποίους ...κεντούσαν από κοινού το δυσφημιστικό κασκόλ του «Σάπιου» Πασόκ ;

    Κι όταν ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το ανάστημά του και είπε όχι στους νταβατζήδες, αυτοί πρώτοι ως πύρινοι αυλοκόλακες κουνούσαν το δάκτυλο με τη μέση «λυγισμένη» σε στάση διακαναλικής υπόκλισης-υποταγής;

    Τώρα είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς τη συμπεριφορά αυτών των πολιτικών τρωκτικών, απέναντι στο Γιώργο, όταν η Γερμανίδα Μέργκελ θέλησε να τιμωρήσει τη Δημοκρατική υπόσταση της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και το μοναδικό ένστικτο ανθρωπιάς που κουβαλάμε σαν Έλληνες. «πετροβολάνε το δένδρο που έχει καρπούς» !

    Είναι άλλη συζήτηση το εάν έπρεπε να συμμετέχουν και γιατί στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και άλλο, ότι θα έπρεπε να συμμετέχουν τα συγκεκριμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .