Έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην σημερινή ψηφοφορία-θρίλερ απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την δήλωσή του στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ενώ σημείωσε πως
«ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».
«Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις.
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»
«ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».
«Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις.
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα. Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.
Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από την ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώ κυπριακά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει παρέμβαση από την ΕΚΤ ώστε να μην ληφθεί απόφαση για τη μη λειτουργία των τραπεζών αύριο. Μάλιστα, χθες βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να πείσουν τον κ. Αναστασιάδη να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Ισορροπίες τρόμου στην ψηφοφορία
Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζονται 29 για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Συγκεκριμένα, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.
Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία». Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.
Συγκέντρωση έξω από την Βουλή
Εξάλλου, την ώρα της ψηφοφορίας στην κυπριακή βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για «κούρεμα» των καταθέσεων, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους πολίτες, οι οποίοι - όπως έδειξε και δημοσκόπηση - είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup αλλά και από την στάση που κράτησε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο στην Κύπρο
Ο Χρ. Στυλιανίδης αμφισβητεί τη δήλωση Σόϊμπλε
real.gr
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ελλάδα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα.
Το 1967 η χούντα αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας.
Οι σχέσεις Μακάριου-Παπαδοπουλου δεν ήταν και οι καλύτερες. Τόσο οι λανθασμένες κινήσεις του Μακαρίου όσο και τα λάθη του δικτάτορα Παπαδόπουλου έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη ρήξη των σχέσεων τους.
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος αποσύρει την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο αφήνοντας την ακάλυπτη. Στην πορεία όμως η χούντα αρνείται να δώσει βοήθεια στο Ισραήλ στο Γιοπ Κηπούρ ενώ το 1971 αρνείται να "πουλήσει" την Κύπρο όπως οι Η.Π.Α. είχαν ζητήσει. Έτσι οι Η.Π.Α. οργανώνουν την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου και την άνοδο Ιωαννίδη στην εξουσία.
Την ιδία ώρα στην Κύπρο ο διχασμός μεγαλώνει.
Ο Μακάριος ιδρύει το ''εφεδρικό'' και ο Γρίβας την Ε.Ο.Κ.Α. Β' . Αμφότεροι προβαίνουν σε πράξεις βίας και ο ένας "κτύπα" τον άλλο.
Η Ε.Ο.Κ.Α. Β' στοχεύει την ένωση αλλά εξοντώνοντας πρώτα την αριστερά και το Μακάριο οι οποίοι πλέον μετά την άνοδο τους στην εξουσία εγκαταλείπουν την ιδέα της ένωσης.
Ο σπαραγμός συνεχίζεται σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Ιωαννίδης με την βοήθεια του Καραμανλή, των αγγλοαμερικανικών και εκμεταλλευόμενος το πολυτεχνείο ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Στην Κύπρο ο Γρίβας πεθαίνει από άγνωστη αίτια έως σήμερα και την Ε.Ο.Κ.Α. Β' αναλαμβάνει πλέον η χούντα του Ιωαννίδη μετατρέποντας την σε όργανο της.
Το μοιραίο δεν άργησε. Στις 15 Ιουλίου του 1974 το πραξικόπημα ανατρέπει τον Μακάριο. Αχυράνθρωπος τους ο Νίκος Σαμψών, ο όποιος στο παρελθόν είχε δώσει πάμπολλες μάχες κατά των Τούρκων, όμως φανατίζοντας τον ότι θα πετύχει την ένωση δέχθηκε να αναλάβει την προεδρία της πραξικοπηματικής ηγεσίας. Τα σχεδία όμως της χούντας ήταν αλλά. Όχι ένωση, μα τουρκική εισβολή.
Πέντε μέρες αργότερα την 20η Ιουλίου 1974 αποβιβάστηκαν λίγο έξω από την Κερύνεια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι τούρκοι δεν συνάντησαν καμία αντίσταση στις ακτές μοιραία. Τα πάντα ήταν προσχεδιασμένα.
Μέρες πριν την εισβολή ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Καραμανλής και οι χουντικοί στρατιωτικοί τους οποίους ο Καραμανλής τοποθέτησε όλους στις υψηλές θέσεις του ΓΕΕΘΑ, γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση. Αντίδραση όμως καμία ...;
Μέχρι τις 22 Ιουλίου εξελίχθηκε η πρώτη φάση της εισβολής κατά την όποια μάταια, η Εθνική Φρουρά, η ΕΛΔΥΚ αλλά και δυνάμεις από την Ελλάδα που είχαν έλθει, προσπάθησαν να ανακόψουν την τουρκική προέλαση.
Άρχισε μια περίοδος διαπραγματεύσεων που όμως δεν οδήγησε πουθενά. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις 14εις Αύγουστου το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής.
Κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Με το τέλος του Αττίλα II οι Τούρκοι κατείχαν το 37% του εδάφους.
Οι επιπτώσεις πολλές.
Εκτός από το 37% που είναι υπό κατοχή, 200 χιλιάδες κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων έφθανε στους 1619.
Το 1983 οι τούρκοι ανακηρύσσουν το κατεχόμενο τμήμα ως ανεξάρτητο με το όνομα "Τουρκική δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου" το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας.
Σήμερα 39 χρόνια μετά η Κύπρος ζητάει ακόμα δικαίωση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με πορεία το άγνωστο και βάρκα την ελπίδα.
Σήμερα την ξεπουλά και πάλι η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ!!
Αμετανόητοι ,θρασύδειλοι ΦΑΣΙΣΤΕΣ!