Τρίτη, Απριλίου 2

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΑ ΚΥΠΡΟΥ - Τεράστια τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη - Έρχεται η τρόικα για να μας τα αρπάξει

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΛΕΧΛΕΔΕΣ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ;
Τεράστια αποδεικνύονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο και μέχρι τη νότια Κρήτη, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr παρουσιάζοντας τα δεδομένα της νορβηγικής εταιρείας PGS που διεξάγει τις σεισμικές έρευνες. Oπότε μπορούμε να αναμένουμε επιπλέον κυνήγι
και εξαθλίωση από την τρόικα διότι ας μην γελιόμαστε οι «άνθρωποι» για αυτό το λόγο ήρθαν εδώ.

Πρόκειται πλέον για ενδείξεις και όχι εκτιμήσεις που διαφαίνονται από την επεξεργασία του πρώτου 30% των δειγμάτων των σεισμικών απεικονίσεων.

Η εταιρεία Petroleum Geo Services που διεξήγαγε τις έρευνες με το σκάφος Nordic Explorer σε μία θαλάσσια έκταση που φθάνει τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μετέφερε μέσω των επιστημόνων της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ε. Λιβιεράτο τις πρώτες ενδείξεις για τα πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σημειώνεται πώς στις περιοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ο Πατραϊκός Κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα για τις οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες.

Από το 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησε από το Νοέμβριο του 2012 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2013 η PGS προκύπτει ξεκάθαρα πώς το Ιόνιο διαθέτει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα οι επιστήμονες της εταιρείες θεωρούν ότι η επεξεργασία των λεγόμενων επιλεγμένων γραμμών δίδει αντιπροσωπευτικά δείγματα των κοιτασμάτων.

Έως το Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατόν, εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον πετρελαϊκό χώρο, όπως η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, οι οποίες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς για να αγοράσουν τα σεισμικά δεδομένα.

Το θέμα είναι μήπως δείξει ενδιαφέρον και η τρόικα και επιχειρήσει να εφαρμόσει σχέδιο αλά Κύπρου, δεσμεύοντας τα κοιτάσματα μετά τη δήμευση των καταθέσεων. Στο μνημόνιο που έχει εγχειρήσει στην Κύπρο η τρόικα προβλέπει τη σύσταση ειδικού ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Έτσι θα τα ελέγχει πλήρως.

Δεδομένου ότι οι αριθμοί και τα μνημόνια δεν βγαίνουν στην Ελλάδα με την καταστροφική πολιτική των τελευταίων ετών, ίσως η τρόικα επιχειρήσει να δεσμεύσει και τα ελληνικά κοιτάσματα, όπως προσπάθησε να κάνει μέσω σύστασης ειδικού λογαριασμού.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η δήμευση καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, πολύ εύκολα μπορεί να έρθει και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .