Τετάρτη, Ιουλίου 3

Με ...δόσεις η δόση, λόγω ...Μανιτάκη-- Απάντηση: Μπούρδες δημοσιογράφων είναι όλα




Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.


Την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και απειλούν να “σπάσουν” τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ σε... δόσεις, στους κόλπους της τρόικας φαίνεται ότι παίζεται ένα ακόμα σοβαρότερο “παιχνίδι”.


Ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης λέει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση, καθώς η αναδιάρθρωση του Δημοσίου έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο λέει ότι το ΔΝΤ απειλεί να διακόψει τις πληρωμές προς την Ελλάδα εάν το χρηματοδοτικό κενό δεν καλυφθεί έως τα τέλη του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η “μαύρη τρύπα” του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί δημοσιονομικό κενό έως και 3 δισ. ευρώ που αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, παρότι είχαν συμφωνήσει να το κάνουν. Εφόσον μετακυλήσουν τις θέσεις τους, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν αναγκασμένη να αποπληρώσει τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους, κατά τη λήξη τους. Όμως, τώρα οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους -κάτι που σύμφωνα με τους κανόνες του ευρώ απαγορεύεται. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει χρηματοδοτικό κενό άλλων 2 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ δεν μπορεί, σύμφωνα με τον κανονισμό του, να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης εάν αυτό δεν είναι πλήρως χρηματοδοτημένη για τους επόμενους 12 μήνες. Και εάν στην Ουάσιγκτον κάποιοι ήταν διατεθειμένοι έως τώρα να κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοια τεχνικά ζητήματα, τηρώντας ευρύτερες πολιτικές συμφωνίες, η τελευταία έκθεση με το mea cupla του ΔΝΤ και οι εντάσεις στις σχέσεις με την τρόικα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η απειλή του ΔΝΤ να μπλοκάρει τη δόση εάν το χρηματοδοτικό κενό δεν καλυφθεί έως τα τέλη του μήνα, έχει στόχο να πιέσει τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη να τηρήσει την υπόσχεσή της για αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα, εφόσον η Αθήνα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στα δάνεια διάσωσης, τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όπως έχουν επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή τους και οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland, οι διαθέσιμες επιλογές είναι τέσσερις:


* Μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα (OSI).
* Μια αμφιλεγόμενη συμφωνία να δοθεί και νέο δάνειο διάσωσης στην Ελλάδα.
* Μια προσωρινή λύση του προβλήματος με την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα.
* Νέα μέτρα λιτότητας.



 


newmoney