Πέμπτη, Οκτωβρίου 3

Κούρεμα συντάξεων για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία θέλει η τρόικα


Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να κλείσει η τρύπα στο ασφαλιστικό χωρίς νέες περικοπές συντάξεων - Τι συζητήθηκε για ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ στη σύσκεψη Στουρνάρα, Βρούτση και Σπυρόπουλου 

Σε αγώνα δρόμου για να "κλειδώσει" το σχέδιο με το οποίο θα περιοριστεί η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών Ταμείων και κυρίως να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών επιδίδεται η κυβέρνηση ώστε να το παρουσιάσει στην τρόικα, όταν η τελευταία επιστρέψει στην Αθήνα.

Γύρω στις 13.00 ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση στο υπ. Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα, του υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Μετά τη συνάντηση ανώτατος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του κρατικού προϋπολογισμού.

Η τρόικα θεωρεί "ανοικτή πληγή" τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων και ζητά "εδώ και τώρα" μέτρα είσπραξης εισφορών. Υπολογίζεται ότι φέτος η "μαύρη τρύπα" θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,2 δισ ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σ' αυτή και η "τρύπα" του ΕΟΠΥΥ. «Πληγή» θεωρούν επίσης ότι ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν πάρει πίσω (ή δεν έχουν διακόψει καν να πληρώνουν) «μαϊμού –συντάξεις» που επί χρόνια ελάμβαναν παράνομα χιλιάδες δήθεν δικαιούχοι.

Παρότι το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως αρχίζουν να αποδίδουν πλέον τα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, λόγω των οποίων προστέθηκαν 59.000 νέες θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, η Τρόικα ζητά συγκεκριμένα μέτρα, «κούρεμα» στις επικουρικές και τα εφάπαξ ενώ ανοίγει και θέμα πιθανής νέας μείωσης κύριων συντάξεων.

  newmoney.gr