Τρίτη, Φεβρουαρίου 18

Οι επενδυτές «χτυπάνε» ΚΕΝΤΡΟ

Στοίχημα» στη μεταμόρφωση του κέντρου της Αθήνας και ειδικά στον άξονα από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια βάζουν μεγάλοι αλλά και μικρότεροι επιχειρηματίες οι οποίοι σπεύδουν να αποκτήσουν τις καλύτερες θέσεις.
Οι επενδυτές «χτυπάνε» κέντρο


Ετσι ξενοδοχεία και καταστήματα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στην πολύπαθη πλατεία Ομονοίας.

Ο συνδυασμός της επιχειρηματικής «έκρηξης» που βρίσκεται στα σκαριά με τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι κατά πολύ φθηνότερα απ' ό,τι στο παρελθόν αφού τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει σημαντικά, δημιουργούν αισιοδοξία ότι το κέντρο θα ξαναγίνει κέντρο εμπορίου και αναψυχής από στέκι ναρκομανών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, καθώς και για την επέκταση του τραμ και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 78.500.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:


Επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διαμέσου Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.
Ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου μεταξύ Ακαδημίας και Σταδίου, της λεωφόρου Αμαλίας και της Πατησίων, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.
Ανασχεδιασμό της πλατείας Ομονοίας, ώστε μαζί με το Σύνταγμα να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, αλλά και διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου και επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».


Επιστροφή

Εδώ και περίπου δύο μήνες άνοιξε τις πύλες του ένα νέο ξενοδοχείο από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, το «Grecotel Pallas Athena» στην πλατεία Κοτζιά. Η επιστροφή του ομίλου στο κέντρο σηματοδοτεί την αλλαγή που επιχειρείται μια και τα τελευταία χρόνια έκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, η Ομόνοια θα αποτελεί «μήλον της Εριδος» αφού όλο και περισσότερες επενδύσεις θα υλοποιούνται. Ηδη ο όμιλος «Βενέτη» έχει αξιοποιήσει το ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ. Καθόλου απαρατήρητες δεν μένουν και οι κινήσεις ξένων αλυσίδων που σιγά σιγά επανακάμπτουν στο εμπορικό κέντρο.

Στην «έκρηξη» της επιχειρηματικότητας συμβάλλει και η σημαντική μείωση των ενοικίων ενώ έχει εξαφανιστεί και ο «αέρας».

Τα ακίνητα στην Ερμού πλέον νοικιάζονται από 100 έως 150 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, όταν πριν από μία πενταετία είχαν αγγίξει τα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.

Σε Πανεπιστημίου και Σταδίου οι επιχειρηματίες μπορούν να νοικιάσουν πλέον με 50-80 ευρώ/τ.μ. όταν παλιότερα έπρεπε να διαθέσουν τα διπλάσια συν τον «αέρα» χιλιάδων ευρώ.

Τέλος, στην Ομόνοια και την οδό Πατησίων, τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% και κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.






ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
ethnos.gr