Παρασκευή, Μαρτίου 7

Η ΞΕΦΤΙΛΑ της κοινής λογικής - Κυβέρνηση και 10.000 φαρμακοποιοί ΕΝΑΝΤΙΟΝ Τρόϊκας και 10.000.000 καταναλωτών!



Ένα από τα θέματα τριβής της τρόικας με την κυβέρνηση είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Είναι εκείνα που μπορούν να διατίθενται στο ευρύ κοινό χωρίς ιατρική συνταγή και δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περιλαμβάνουν τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα, τα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες), τα αναλγητικά, τα φάρμακα για την φροντίδα του δέρματος, των ματιών και το πεπτικό σύστημα.



Η έκθεση του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη) τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα που αντιστοιχούν στο 12% περίπου της αγοράς των φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από περισσότερα σημεία πώλησης και την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον έλληνα καταναλωτή να αγοράζει τα ΜΗΣΥΦΑ με μεγαλύτερη ευκολία από περισσότερα σημεία και όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Η ένταση του ανταγωνισμού εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη συμπίεση των τιμών, ενώ θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για είσοδο νέων επιχειρήσεων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην αγορά.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτοί είναι αρκετά σοβαροί λόγοι για να υποστηρίξει η κυβέρνηση και τα κόμματα ένα τέτοιο φιλολαϊκό μέτρο σε μια χώρα που μαστίζεται από την ακρίβεια και την υψηλή ανεργία. Κι όμως αυτό δεν συμβαίνει λόγω των έντονων αντιδράσεων από την συντεχνία των φαρμακοποιών.

Αυτό δεν ξενίζει γιατί είναι εκείνοι που επωφελούνται από το προστατευτικό καθεστώς στα ΜΗΣΥΦΑ.

Αντίθετα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται μαζί με την Ελλάδα σε πρόγραμμα στήριξης υπό την στενή επιτήρηση της τρόικας. Η Πορτογαλία έχει απελευθερώσει πλήρως την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το 2005 με αποτέλεσμα να πωλούνται εκτός φαρμακείων με ελεύθερο καθεστώς τιμολόγησης. Μάλιστα δεν επιβάλλει την πώληση των ΜΥΣΗΦΑ αποκλειστικά από φαρμακοποιούς ή/και βοηθούς φαρμακοποιούς, αλλά δίνει την δυνατότητα να γίνεται υπό την εποπτεία τους.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ο νόμος απαιτεί την παρουσία φαρμακοποιού σε πωλήσεις ΜΥΣΗΦΑ εκτός φαρμακείων.

Αναμφισβήτητα, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί περιμένουν μήνες για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΠΥ και επομένως το ρευστό που καταβάλλουν οι πελάτες τους για να αγοράσουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τους είναι πολύτιμο. Αυτή η εμπορική πρακτική του ΕΟΠΠΥ ή όπως αλλιώς θα λέγεται, πρέπει κάποτε να σταματήσει, αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να παραγνωρισθεί μια άλλη διάσταση του θέματος που έδωσε ξένη αναλύτρια με πολύ καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. «Οι φαρμακοποιοί μαζί με άλλους (γιατρούς, φαρμακοβιομηχανίες κ.τλ.) έβγαλαν πολλά λεφτά από το διαλυμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας στο παρελθόν. Δεν θα πάθουν τίποτα αν συνεχίσουν να του παρέχουν πίστωση για κάποιο διάστημα ακόμη», τόνισε, προσεγγίζοντας το θέμα από άλλη σκοπιά.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι δεν είδε φαρμακεία να κλείνουν κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων της κρίσης, αλλά αντίθετα είδε φαρμακεία να ανοίγουν σχεδόν δίπλα-δίπλα σε γειτονιές της Αθήνας.

«Αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία στο λαό και να συγκρουσθεί με συντεχνίες, όπως οι φαρμακοποιοί, βάζοντας το συμφέρον των πολιτών πάνω από τα κέρδη τους, και κερδίζοντας πόντους στη κοινή γνώμη μοιάζει να υποχωρεί στις πιέσεις τους», συμπλήρωσε.

Εχουμε λοιπόν φθάσει στο σημείο να πιέζει η τρόικα για μεταρρυθμίσεις στα ΜΗΣΥΦΑ που έχουν ευρύτερες θετικές συνέπειες στο κόσμο και να βάζει προσκόμματα η κυβέρνηση, εισακούγοντας τις απόψεις των συντεχνιών.

Θα ήταν ευχής έργο να σταματούσε αυτό το βιολί, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Αν, πάντως, η ασπιρίνη και άλλα τέτοια φάρμακα και καλλυντικά έχουν γίνει φθηνότερα και πιο εύκολα προσβάσιμα στα πορτογαλικά νοικοκυριά δεν βλέπουμε τον λόγο να μην γίνει το ίδιο στην Ελλάδα.

Εστω με καθυστέρηση 9 ετών.


Dr. Money
euro2day.gr/

 politika-gr.