Έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει καταλήξει στις τελικές αλλαγές σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις σχετικές ρυθμίσεις που να αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ή κενών ακινήτων είναι ότι αυτά δεν θα εξαιρούνται τελικά από τον ΕΝΦΙΑ.
-την άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας και κατά συνέπεια την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των συγκεκριμένων οικισμών
- την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.
-Θα διευκολυνθεί η χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών φόρου, όπως είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όσοι δηλαδή δικαιούνται εκπτώσεις ή απαλλαγές φόρου θα έχουν δικαίωμα σε αυτές πιο άμεσα.
- ανοίγει ξανά το taxis έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διόρθωση του Ε9
-το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη διόρθωση των λαθών
-η πληγείσα από το σεισμό Κεφαλονιά και άλλες σεισμοπαθείς περιοχές θα απαλλαγούν για ένα χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για άλλα ακίνητα που έχουν «χτυπηθεί» από το σεισμό.
Αναμένονται οι αντιδράσεις της αγοράς
Μετά την (ημιεπίσημη) διαρροή των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ αναμένονται οι αντιδράσεις των φορέων της
Ο ΕΝΦΙΑ επιβλήθηκε "επί αξιών οι οποίες πόρρω απέχουν από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς" και αποτελεί "διπλή φορολόγηση των ίδιων ακινήτων".
Έτσι, η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη δήμευσή της και, συνακόλουθα, σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων. Είναι, δε, ευνόητο ότι η μη συνεκτίμηση της συνολικής εισοδηματικής καταστάσεως του υποχρέου οδηγεί στην επιβολή υπέρμετρων βαρών, ως προς τα οποία υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ανταποκρίσεως στην καταβολή τους» σημειώνει.
oxafies.com