Τετάρτη, Οκτωβρίου 29

Πνευμονική Εμβολή: Σημεία, συμπτώματα και πρόληψη

Η πνευμονική εμβολή απειλεί ασθενείς που μένουν στο κρεβάτι για πολύ καιρό.
Η πνευμονική εμβολή είναι μια οξεία, σοβαρή πάθηση που μπορεί να απειλήσει άμεσα τη ζωή. Συμβαίνει λόγω του ότι μια αρτηρία μέσα στους πνεύμονες κλείνει από ένα έμβολο.
Το έμβολο αυτό προέρχεται συνήθως από φλέβες στα πόδια ή από τη λεκάνη και αποτελείται από θρόμβο που κυκλοφορεί στα αγγεία και καταλήγει στους πνεύμονες. 
Το κλείσιμο μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τους πνεύμονες, τους προκαλεί σοβαρή βλάβη, διακόπτει την ομαλή λειτουργία τους και μπορεί ανάλογα με τη σημασία της αρτηρίας που κλείνει να προκληθεί άμεσα ο θάνατος.

Η πιο συχνή μορφή εμβόλου που προκαλεί πνευμονική εμβολή είναι το θρομβωτικό έμβολο που περιγράφεται πιο πάνω. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει η πάθηση αυτή από άλλα έμβολα όπως το αμνιοτικό έμβολο κατά τον τοκετό. Επίσης υπάρχουν και τα νεοπλασματικά έμβολα που προέρχονται από μια κακοήθη νόσο ή ακόμα τα τραυματικά λιπώδη έμβολα που προέρχονται από τα οστά ή το μυελό των οστών στους πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα.
Ποια είναι τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής;
  1. Ξαφνικό αίσθημα κομμένης ανάσας που εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένο λόγο
  2. Έντονος πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα κατά την εισπνοή
  3. Τάση για λιποθυμία
  4. Βήχας που συνοδεύεται με φλέγματα που έχουν χρώση αίματος
  5. Ταχυκαρδία.
Η πνευμονική εμβολή παρουσιάζεται ξαφνικά, είναι επείγον περιστατικό, απειλεί τη ζωή και σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται ότι έχει τέτοιο πρόβλημα τότε πρέπει αμέσως να συμβουλευθεί το γιατρό του ή ν' απευθυνθεί σε νοσοκομείο.
Συνήθως ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα τα καρδιακά προβλήματα (έμφραγμα, στηθάγχη) και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από το κλείσιμο των αρτηριών παρά την πνευμονική εμβολή που απειλεί εξ' ίσου σοβαρά τη ζωή.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοηθεί για την πρόληψη της ασθένειας αυτής είναι το ποια άτομα έχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν την ασθένεια αυτή. Τα άτομα αυτά είναι:
  1. Τα άτομα τα οποία έχουν θρόμβωση στις βαθιές φλέβες στα κάτω μέλη 
  2. Άτομα τα οποία έμειναν στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας
  3. Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις
  4. Επιβάτες που υποχρεώνονται να παραμείνουν καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια μακρινών ταξιδιών με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο
  5. Άτομα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό με βλάβες στις φλέβες των ποδιών, της λεκάνης ή ακόμα οι πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα
  6. Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Είναι σημαντικό να λαμβάνονται κάποια μέτρα πρόληψης για να μειώνεται ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής και ταυτόχρονα να αποφεύγεται η πιθανότητα στενώματος και κλεισίματος των αρτηριών που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Τα μέτρα αυτά είναι:
  1. Να τρώτε φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες
  2. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα)
  3. Πρέπει να κάνετε φυσική σωματική εξάσκηση κατά κανονικά τακτικά διαστήματα
  4. Όταν πρέπει να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ταξίδια, αεροπλάνο) πρέπει να στέκεστε, να σηκώνεστε και να περπατάτε ή να κινείστε κατά διαστήματα.
Τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή, να ζητούν συμβουλές από το γιατρό τους για την πρόληψη της πάθησης.
 www.medlook.net