Κυριακή, Ιανουαρίου 4

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 1.500.000 Έλληνες

Αν δεν πλήρωνε κανείς ΕΝΦΙΑ θα έπεφτε στο κενό το χαράτσι του Τούρκογλου--Βενιζέλου αλλά τρέξανε οι ραγιάδες να πληρώσουν το τούρκικο χαράτσι...λαός υπόδουλος γεννημένοι είλωτες οι νεοέλληνες

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Παρασκευή θα αναρτήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Αυξομειώσεις στο ύψος του ΕΝΦΙΑ θα διαπιστώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 961 χιλιάδες ιδιοκτήτες ενώ επιπλέον 70.000 θα χρειαστεί να περάσουν και από την εφορία προκειμένου να παραλάβουν το
εκκαθαριστικό τους. Περίπου 60.000 θα πάρουν για πρώτη φορά στα χέρια τους το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθώς τώρα κατόρθωσαν –για διάφορους λόγους- να καταθέσουν την αρχική δήλωση Ε9 για το 2014. Υπάρχουν και 400.000 πολίτες για τους οποίους η έκδοση του καινούργιου εκκαθαριστικού θα έχει …ιστορική σημασία καθώς δεν θα προκύψει ούτε αύξηση ούτε μείωση του φόρου.

Πώς προκύπτουν όλα αυτά; Από τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν μαζικά μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2014. Συνολικά, υποβλήθηκαν περισσότερες από τρία εκατομμύρια δηλώσεις. Ωστόσο, αυτές που αφορούσαν στο Ε9 του 2014 (από το οποίο επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ) ήταν τελικώς περίπου 1,5 εκατομμύρια και κατανέμονται στις ακόλουθες κατηγορίες. Για κάθε κατηγορία ξεχωριστά το fpress.grρώτησε και έμαθε τι ακριβώς περιμένει τον καθένα που κατατάσσεται σε μια από αυτές τις κατηγορίες:
60.000 δηλώσεις Ε9 είναι αρχικές δηλαδή υποβάλλονται για πρώτη φορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:
  1. Το εκκαθαριστικό να είναι χρεωστικό. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε μια δόση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
  2. Το εκκαθαριστικό να είναι πιστωτικό. Τα χρήματα θα επιστραφούν αφού γίνει έλεγχος για τυχόν οφειλές στην εφορία. Ζήτημα συμψηφισμού και με τις ασφαλιστικές εισφορές δεν τίθεται
  3. Το εκκαθαριστικό να είναι μηδενικό οπότε η μόνη υποχρέωση του φορολογούμενου θα είναι να ρίξει μια ματιά για να διαπιστώσει ότι όντως έχει εκκαθαριστεί η δήλωση του
425 χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις επέφεραν αύξηση φόρου σε σχέση με αυτόν που είχε καταλογιστεί από τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις. Επειδή η διαφορά του φόρου θεωρείται καινούργια βεβαίωση, ενεργοποιείται η διάταξη που προβλέπει ότι ολόκληρο το πρόσθετο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Προσοχή: άλλο οι δόσεις που έχουν ήδη βεβαιωθεί και άλλο ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση του Ε9. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος χρεώθηκε τον Αύγουστο με ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ. Του έχουν απομείνει δύο δόσεις των 100 ευρώ έκαστη. Με την τροποποιητική δήλωση του Ε9 προκύπτει επιπλέον ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ. Αυτός θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή, τον Ιανουάριο θα πληρώσει τη δόση των 100 ευρώ και τον Φεβρουάριο συνολικά 250 ευρώ.
540 χιλιάδες φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή των διορθωτικών Ε9. Και πάλι υπάρχουν περιπτώσεις:
  1. Αν, παρά τη μείωση, ο φορολογούμενος εξακολουθεί να οφείλει ΕΝΦΙΑ τότε θα γίνει προσαρμογή των δύο δόσεων που απομένουν. Δηλαδή, φορολογούμενος που εξακολουθεί να χρωστάει δύο δόσεις των 200 ευρώ έκαστη, πετυχαίνει από το διορθωτικό Ε9 μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 150 ευρώ. Η κάθε δόση του, θα μειωθεί στα 125 ευρώ.
  2. Μπορεί από τη μείωση ο φόρος που βεβαιώθηκε να μηδενιστεί. Ο φορολογούμενος αν έχει πληρώσει κάτι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, θα το πάρει πίσω. Θα πρέπει βέβαια να πάει στην εφορία και να γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές σε φόρους.
Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που θα ταλαιπωρηθεί και περισσότερο. Πρόκειται για περίπου 70.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας επειδή από την τροποποιητική δήλωση  Ε9 εξασφάλισαν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ έκαστος. Η καταβολή του ποσού ή η διόρθωση του εκκαθαριστικού, θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου. Με δεδομένο ότι μεσολαβούν εκλογές αλλά και την έλλειψη προσωπικού στις εφορίες, για να ολοκληρωθούν και οι 70.000 έλεγχοι θα περάσουν πολλές εβδομάδες.