Τετάρτη, Μαΐου 27

Πακέτο Τσίπρα για deal Ελπίδες για συμφωνία τα επόμενα 24ωρα. Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Πακέτο Τσίπρα για deal

Συνεχίζεται το σήριαλ της διαπραγμάτευσης και στα τελευταία επεισόδια είναι οι συζήσεις στο EuroWorking Group και η προσδοκία, από την ελληνική πλευρά, για ένα έκτακτο Eurogroup, που θα δώσει το «ok» για τη χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα, βάζοντας τέλος στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και ανατρέποντας το πολιτικοοικονομικό κλίμα. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδα βρίσκονται σε οριακό
σημείο και αρκούν μόνο για τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου πράγμα που σημαίνει οτι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, οι δανειστές παραμένουν ανένδοτοι και επισημαίνουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο με ολοκληρωμένη συμφωνία. Προσπαθώντας να άρει το αδιέξοδο, πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  απευθύνεται στους Θεσμούς με πακέτο προτάσεων συμβιβασμού, με τις οποίες υποχωρεί σε κάποιες από τις προγραμματικές του δηλώσεις, αλλά δεν καταπατά όλες τις κόκκινες γραμμές. 
Διαβάστε ακόμη: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ 
Πρόκειται για ένα κείμενο 20 σελίδων, στις οποίες αναγράφονται όσο τα σημεία όπου υφίσταται σύγκλιση όσο και εκείνα που υπάρχουν αποκλίσεις. Στόχος είναι το κείμενο να έχει ολοκληρωθεί πριν το Σαββατοκύριακο και, σε περίπτωση που εντός του διημέρου εκείνου δοθεί το «πράσινο φως», να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έκτακτο Eurogroup.
Την ίδια ώρα η διαπραγματευτική η ομάδα Χουλιαράκη αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες αναμένοντας ένα νεύμα σύγκλισης από το Brussels Group, για να στείλει και ένα σήμα προόδου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα συνεδριάζει σχεδόν την ίδια ώρα, με την προσδοκία πως θα αποτρέψει το ιερατείο των κεντρικών τραπεζιτών να λάβουν αποφάσεις εν θερμώ, που θα προκαλούσαν τετελεσμένα στην διαπραγμάτευση και οικονομική ασφυξία στη χώρα. 
Το προσχέδιο, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη θα περιλαμβάνει τα εξής σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο:
  • Ο ΦΠΑ: Τα σενάρια είναι δύο: το πρώτο περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) και το δεύτερο δύο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση, θα μπορεί να έχει για φέτος έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ. 
  • Τα εργασιακά: Έχει βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ και είναι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).
  • Τέλος στις πρόωρες συντάξεις, δεν μπαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Στο μέτωπο του ασφαλιστικού φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, ώστε να παραμείνει έως το 2017 σε αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
  • Δημοσιονομικό κενό: Η διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό είναι στο ένα δισ. ευρώ, αλλά τα 2/3 αυτής της διαφοράς αποδίδονται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του. Ένα παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.
  • 100 δόσεις: Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης, καθώς η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί «χαμηλώνουν» τον πήχη των προσδοκιών. 
 Σταθερές παράμετρoι παραμένουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για άνοιγμα της συζήτησης εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού από το φθινόπωρο, έπειτα από αναλογιστικές μελέτες. Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Τι ζητούν οι δανειστές
Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι για μία άμεση συμφωνία, οι δανειστές φαίνεται πως βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν τη δυσφορία των δανειστών, καθώς όπως αναφέρουν δε σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.
  • Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις.
  • Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι εν λόγω πηγές, δήλωναν ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κυρίως σε κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έλεγαν μάλιστα ότι το πρόσημο είναι αρνητικό.
  • Στα εργασιακά σημείωναν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.
  • Για το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική πλευρά επιμένει σε 1% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές λένε ότι ακόμη κι συμφωνούσαν αυτό θα σήμαινε επιπλέον μέτρα 3-4 δισ. ευρώ.