Σάββατο, Ιουλίου 25

Τηλεοπτικές άδειες: Σε όποιον πληρώσει περισσότερα...

Τηλεοπτικές άδειες: Σε όποιον πληρώσει περισσότερα...

Με βασικό κριτήριο τις οικονομικές προσφορές θα παραχωρηθούν οι άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών και οι συχνότητες. Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση και δεν θα υπάρχει bonus για τα υφιστάμενα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι  κάποιοι από τους τωρινούς καναλάρχες  ενδέχεται να μην εξασφαλίσουν άδεια και να βρεθούν εκτός παιχνιδιού - εάν δεν καταθέσουν ανταγωνιστική οικονομική προσφορά.
Αποφασισμένη να βάλει τέλος στο φαύλο καθεστώς των "προσωρινών" αδειών λειτουργίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νόμο που θεσπίζει κανόνες διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος στην παραχώρηση συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Θα βρεθεί λοιπόν αντιμέτωπη με  τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου και τους καναλάρχες, οι οποίοι μετά  τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν  επί των εσόδων προηγουμένων ετών, θα χρειασθεί "να βάλουν βαθεια το χέρι στην τσέπη" και να πλειοδοτήσουν σε διαγωνισμούς, για να  μπορέσουν τα κανάλια τους  να συνεχίσουν να εκπέμπουν.
 Πλήγμα για τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους των πέντε μεγάλων καναλιών εθνικής εμβέλειας θα επιφέρει και η διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην ΕΡΤ να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υπηρεσιών δικτύου, τον οποίο μονοπωλεί τώρα η Digea, εταιρία που ανήκει 100% στους "εθνικούς καναλάρχες".
 Η κόντρα με τους καναλάρχες
Την διαδικασία αδειοδότησης των νέων τηλεοπτικών σταθμών και τον τρόπο παραχώρησης συχνοτήτων παρουσίασε διεξοδικά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών- Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης,  μιλώντας στο ΑΠΕ.
Οπως είπε, στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση και δεν θα υπάρχει κανένα bonus για τους ιδιοκτήτες των τωρινών καναλιών.
«Αυτός που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα, προφανώς θα παίρνει την άδεια», εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν και πρόσθετα κριτήρια, που θα αφορούν το ύψος των ιδίων κεφαλαίων και τη βιωσιμότητα της ραδιοτηλεοπτικής εταιρίας, τον δανεισμό της, τον αρριθμό των εργαζομένων που θα απασχολεί κλπ.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση από την ΕΡΤ θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA, δηλαδή θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος, ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στημετάδοση  τηλεοπτικού προγράμματος σε όλη τη χώρα.
Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Σπίρτζη για την σύγκρουση της κυβέρνησης με τους καναλάρχες απάντησε ότι  «Έχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια. Ο λαός καταλαβαίνει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται»
Το σκάνδαλο με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την Digea
Σε άλλη συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως υπάρχει σκάνδαλο στο κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο έγινε για να ωφεληθεί η Digea  των εκδοτών-καναλαρχών.
«Η ΕΡΤ, πριν την κλείσουν, ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως, ενάμισι μήνα πριν από το διαγωνισμό, επεβλήθη το “μαύρο” στην ΕΡΤ», πρόσθεσε.
«Ακυρώθηκε μάλιστα ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για το διαγωνισμό όπουυπήρξε μόνο μία προσφορά- από τη Digea. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη, γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη, που έχει 156 σημεία».
http://www.sofokleousin.gr