Δευτέρα, Οκτωβρίου 5

Το Ισραήλ φλέγεται – Παλαιστίνιοι μαχαιρώνουν Ισραηλινούς – Οδομαχίες

Το Ισραήλ φλέγεται – Παλαιστίνιοι μαχαιρώνουν Ισραηλινούς – Οδομαχίες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του «διεξάγει μάχη μέχρι θανάτου κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας» και έδωσε εντολή για τη λήψη αυστηρών μέτρων μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών αμάχων το Σάββατο στα Ιεροσόλυμα.
«Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται κυρίως η επιτάχυνση της κατεδάφισης των κατοικιών των τρομοκρατών», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει προηγουμένως συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων αξιωματούχων του τομέα της ασφάλειας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποτροπή των πράξεων και την τιμωρία των δραστών».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της κράτησης των υπόπτων χωρίς δίκη, την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα Ιεροσόλυμα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την επιβολή περιορισμών πρόσβασης των «υποκινητών» στην Πλατεία των Τζαμιών, δηλαδή στο Όρος του Ναού, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.
Οι ισραηλινές Αρχές έλαβαν την Κυριακή το εξαιρετικού χαρακτήρα μέτρο του αποκλεισμού για δύο ημέρες της Παλιάς Πόλης των Ιεροσολύμων για τους Παλαιστίνιους κάτω των 50 ετών, έπειτα από δύο επιθέσεις με μαχαίρι κατά Ισραηλινών με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.
Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, με τους Παλαιστίνιους και την ισραηλινή αντιπολίτευση να εκφράζουν ανησυχίες για το ξέσπασμα μίας τρίτης ιντιφάντα.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινής Αστυνομίας

Ταραχές μαίνονταν στα Ιεροσόλυμα, στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια και το απόγευμα – βράδυ της Κυριακής. Άραβες διαδηλωτές έριχναν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα Ισραηλινών και εξαπέλυαν επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και σε αστυνομικούς.
Την Κυριακή ένας Παλαιστίνιος έριξε μια βόμβα μολότοφ σε έναν αστυνομικό φύλακα στον Τάφο της Ραχήλ, έξω από τη Βηθλεέμ. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε από την επίθεση.
Ταραχές μαίνονταν όμως και στη συνοικία Ισαγουίγια των Ιεροσολύμων. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε αφού είχε πρώτα εξαπολύσει μια τρομοκρατική επίθεση.
Είχε μαχαιρώσει πολλές φορές έναν Ισραηλινό έφηβο κοντά στο εμπορικό κέντρο Μαμίλα στα Ιεροσόλυμα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ ο Παλαιστίνιος μαχαιροβγάλτης σκοτώθηκε από την Αστυνομία. Λίγο μετά ξέσπασαν τα επεισόδια.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Περίπου 1.500 αστυνομικοί και ασφαλίτες βρίσκονται στους δρόμους.

Τμήμα ειδήσεων tribune.gr