Κυριακή, Νοεμβρίου 29

Αριστερό αποτύπωμα στο έγκλημα




Να λοιπόν που αποφάσισε να τρολάρει την κοινωνία και ο κ. Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που συμπαθούν ιδιαίτερα οι δανειστές. 
Μίλησε για αριστερό αποτύπωμα (!) στον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και μας... απείλησε ότι είναι ο πρώτος από άλλους... τέσσερις που θα ακολουθήσουν.


Γιατί μόνο ως απειλή μπορεί να εκλάβει κανείς, ότι θα έρθουν και άλλοι προϋπολογισμοί σαν αυτόν που ήδη κατατέθηκε. Γιατί απειλή; Γιατί πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εκτελεί ένα μεγάλο οικονομικό έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας. Με σκληρά νέα μέτρα, πέραν εκείνων που έχουν ήδη ληφθεί, με νέα φοροκαταιγίδα, με δραματικές περικοπές στις συντάξεις και χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή πινελιά. Πέραν των συνηθισμένων γενικολογιών.

Ένας... αριστερός προϋπολογισμός που κύριο χαρακτηριστικό δεν έχει την μέριμνα προς την κοινωνία αλλά την σκληρότητα και την βιαιότητα της ισοπέδωσης των πολιτών και της... εξασφάλισης της ισότητας δια της φτωχοποίησης του (συντριπτικά) μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας. Και από πάνω έρχεται και το δούλεμα. Γιατί στον αριστερό προϋπολογισμό υπάρχει και η... ασπιρίνη με την οποία επιχειρείται να θεραπευθεί ένα καρκινοπαθές κράτος.

Θα αυξηθεί λέει ο κ. Χουλιαράκης το κονδύλι των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις. Από τα 6,4 δισ. που προβλέπονταν για το 2015, θα πάμε στα 6,750 δισ. το 2016. Δηλαδή είδαμε τα 6,4 δισ. φέτος; Θα μας τρελάνετε σύντροφοι; Όσο τα είδατε εσείς αγαπητοί αναγνώστες, άλλο τόσο τα είδε και ο κ. Χουλιαράκης... Άφαντες ήταν φέτος οι δημόσιες επενδύσεις. Με την ίδια αξιοπιστία που μιλούν για 6,4 δισ. το 2015, με την ίδια αξιοπιστία υπόσχονται και 6,750 δισ. το 2016... Δηλαδή μηδενική!

Όσο δε για την κοινωνική πρόνοια, εκεί πράγματι τα δίνουν όλα. Τύφλα να έχει το "Τσοβόλα δώστα όλα"! Αναφέρθηκε ο κ. Χουλιαράκης σε αύξηση κατά 830 εκατ. ευρώ, του κονδυλίου για κοινωνικές δράσεις και ελαφρύνσεις! Αλλά βέβαια, αυτό θα το δώσει -αν το δώσει- αφού πρώτα πετσοκόψει τις συντάξεις, αφού πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στην αγορά, αφού θα έχουν κόψει κάθε άλλη κοινωνική παροχή και επιδόματα, αφού θα έχουν ευτελίσει περαιτέρω τη δημόσια περίθαλψη και θα έχει επιστρέψει σε ύφεση η οικονομία. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του, με άλλα λόγια.

Και ο μεγάλος τρόμος είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης υπόσχεται ότι ανάλογους αριστερού αποτυπώματος προϋπολογισμούς θα μας φορά στο κεφάλι η κυβέρνηση μέχρι το 2019! Για τέσσερα ακόμα χρόνια. Τόσο τουλάχιστον πιστεύει ότι θα μείνει στην εξουσία η πρωτοδεύτερη φορά αριστερά και σία, κυβέρνηση. Όμως δεν φταίει αυτός. Αφού βρίσκει και τα λέει και τα κάνει, πολύ καλά πράττει και μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Μήπως υπάρχει και κανείς άλλος από την αντιπολίτευση να ορθώσει το ανάστημά του; Αρχηγίσκοι και υποψήφιοι -έτσι νομίζουν- κυβερνήτες χωρίς κανένα εκτόπισμα στην ευρύτερη κοινωνία, ενοχικά κόμματα ήδη διαλυμένα ή προσεχώς διαλυμένα. Πολιτικοί επικεφαλής που τρέμουν μήπως κάνει κανένα προσκλητήριο εξουσιολάγνων βουλευτών ο Τσίπρας και διασπαστούν και μείνουν αυτοί και το κόμμα τους μόνοι και έρημοι.

Δυστυχώς όμως, όταν δεν υπάρχει αντιπολίτευση, τα μέτρα περνούν πολύ πιο εύκολα και η κοινή γνώμη, ήδη άλλωστε μουδιασμένη, αποπροσανατολίζεται ακόμα ευκολότερα.

Και κάπως έτσι έχουμε τους προϋπολογισμούς - εκτρώματα όπως αυτός που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπου μετά από έξι χρόνια Μνημόνια και 8 χρόνια ύφεσης, θα μας φέρει στο κεφάλι άλλα 5,7 δισ. μέτρα, ως αποτέλεσμα της... σκληρής διαπραγμάτευσης, να τα έχουμε να τα χαιρόμαστε.


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr 
http://politika-gr.blogspot.gr