Κυριακή, Οκτωβρίου 23

Αντιμετωπίστε προβλήματα του θυρεοειδούς σας με λιγότερα φάρμακα




Ο υποθυρεοειδισμός είναι το πιο κοινό από τα δύο μεγάλα προβλήματα του θυρεοειδούς και μόλις πριν από 10 χρόνια, θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες αδιάγνωστες ασθένειες. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν ορμονικά φάρμακα, όμως, μπορείτε πολύ αποτελεσματικά να ρυθμίσετε αυτά τα προβλήματα δίνοντας προσοχή σε λεπτομέρειες, πολύ όμως σημαντικές!

Αιτίες

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλούνται πολύ συχνά - εκτός από τους γενετικούς και κληρονομικούς - και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως από τη διατροφή.
Άλλες αιτίες που οι γιατροί φαίνεται να παραβλέπουν περιλαμβάνουν:
Τροφικές αλλεργίες. Οι άνθρωποι με πολλαπλές τροφικές αλλεργίες, όπως η κοιλιοκάκη, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα του θυρεοειδούς (JPediatr, 2009; 155: 51–5).
Έλλειψη σεληνίου. Ο θυρεοειδής αδένας έχει μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σεληνίου στον οργανισμό, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε αυτό το απαραίτητο ιχνοστοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του θυρεοειδούς (BestPractResClinEndocrinolMetab, 2009; 23: 815–27).
Ρύποι. Πολλοί κοινοί περιβαλλοντικοί ρύποι, όπως τα υπερχλωρικά άλατα, τα θειοκυανιούχα και τα νιτρικά, καταστέλλουν την απορρόφηση του ιωδίου και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ασθένειες του θυρεοειδούς σε μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους ζώων και του ανθρώπου (ToxicolIndHealth, 1998; 14: 121–58; BestPractResClinEndocrinolMetab, 2009; 23: 801–13).
Θεραπεία του καρκίνου. Η υγιής λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από την ακτινοθεραπεία που γίνεται σε περιπτώσεις καρκίνου (AmJClinOncol, 2009; 32: 150-3).
Διαβήτης, ιδιαίτερα τύπου 1, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του θυρεοειδούς (TurkJPediatr, 2009; 51: 183–6).
Προεκλαμψία, μια κοινή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αργότερα στη ζωή τους (BMJ, 2009; 339: b4336).




Φθόριο. Αυτή η χημική ουσία στην παροχή του νερού μας μπορεί να επηρεάσει τη φυσική απορρόφηση του ιωδίου(KlinWochenschr, 1984; 62: 564–9).
Περίσσεια ιωδίου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ότι είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό (JEndocrinolInvest, 1994; 17: 23–7). Η αποφυγή του αλατιού που είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς το ιώδιο χρησιμοποιείται επίσης σε αποχρεμπτικά αντιβηχικά, αντισηπτικά, και ορισμένα φάρμακα (ZKardiol, 2001; 90: 751–9).
Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ακόμη και φάρμακα που δεν περιέχουν ιώδιο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα του θυρεοειδούς. Αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο, που δίνεται για τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), το οποίο συχνά προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς (Ν EnglJMed, 1995; 333: 1688-1694), όπως και το φάρμακο για την καρδιά αμιωδαρόνη (BMJ, 1996; 313: 539-44 ).
Συναισθηματικά προβλήματα. Ο θυρεοειδής είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε συναισθηματικά τραύματα, όπως το πένθος και το διαζύγιο (ActaEndocrinol, 1993; 128: 293-6).

Δεν είναι για πάντα

Μια κοινή πεποίθηση στην ιατρική είναι ότι ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς είναι για πάντα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με προβλήματα θυρεοειδούς θα πρέπει πιθανώς να λαμβάνουν ένα φάρμακο για να διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών για το υπόλοιπο της ζωής τους. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό μπορεί πράγματι να είναι αναγκαίο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό τα προβλήματα του θυρεοειδούς να αυξάνονται και να μειώνονται. Δυστυχώς, συνήθως δεν γίνεται μια δεύτερη, επιβεβαιωτική εξέταση αίματος TSH λίγους μήνες αργότερα, όταν μπορεί να έχει εξαφανιστεί η πραγματική αιτία της ανισορροπίας, και τα επίπεδα των ορμονών να έχουν ομαλοποιηθεί.




Είναι επίσης πιο πιθανό η αιτία του προβλήματος του θυρεοειδούς να είναι υπό τον έλεγχο του ασθενούς, καθώς αναζητώντας τα αίτια, μπορεί να αποκαλύψει συχνά τον αληθινό ένοχο, που στη συνέχεια μπορεί να διευθετηθεί. Συχνά, για παράδειγμα, το πρόβλημα προκαλείται από περιβαλλοντικούς ρύπους, ιδιαίτερα το φθόριο, και αυτό μπορεί να μειωθεί ή να αφαιρεθεί, για παράδειγμα με τη χρήση φίλτρων νερού. Βεβαίως, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να επιδεινωθούν, καθώς συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού.
Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα προβλήματα του θυρεοειδούς συνήθως δεν είναι άλυτα προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν είτε να αποφευχθούν είτε να αντιστραφούν, ακόμα και χωρίς τη χρήση ισχυρών φαρμάκων.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE
 http://yolife.gr