Πέμπτη, Φεβρουαρίου 9

Χωρίς ΤΑ ΝΕΑ για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια


nea

Ο επίλογος για μία από τις ιστορικές εφημερίδες της χώρας γράφτηκε σήμερα με την απουσία της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ από τα περίπτερα.
Τα ΝΕΑ κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στις 28 Μαΐου 1931 με την ονομασία Αθηναϊκά Νέα, ενώ τη σημερινή ονομασία τους την απέκτησαν το 1945 και για πολλά χρόνια ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία απογευματινή εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη έκδοση του σημερινού φύλλου οφείλεται στην έλλειψη χαρτιού, ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κυκλοφορήσει το φύλλο του Σαββάτου.
Χθες, η ιστορική εφημερίδα κυκλοφόρησε με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο με όλους όσους δούλεψαν για να καταφέρει να βγει στα περίπτερα.
«Είμαστε εδώ» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος, ο οποίος συνοδεύτηκε από τις φωτογραφίες δημοσιογράφων και τεχνικών της εφημερίδας.
«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς» είναι η φράση που συνοδεύει τον τίτλο.
Στη δεύτερη σελίδα, το editorial. Ο τίτλος του «Μάσκες». Ένα κείμενο που κλείνει με τη φράση: «Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά».
Έκκληση από την ΠΟΕΣΥ προς κυβέρνηση και κόμματα να αποτρέψουν το «λουκέτο» στον ΔΟΛ
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποτρέψουν έστω και την ύστατη ώρα τη διακοπή λειτουργίας των Μέσων του ΔΟΛ, τόσο στο όνομα της πολυφωνίας, όσο και για να μη βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι.
Η χθεσινή στα μέτρα των τραπεζών δικαστική απόφαση, βάζει ταφόπλακα στην ιστορία του ΔΟΛ, με ουσιαστικά θύματα τους εργαζόμενους οι οποίοι αν και επί επτά μήνες απλήρωτοι, με αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά «Το Βήμα», «Τα Νέα», τα περιοδικά, το ραδιοσταθμό και τα διαδικτυακά Μέσα του Οργανισμού.
Μετά και την ανακοίνωσή της, για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, η κυβέρνηση οφείλει σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα να βρει λύση, που θα διασφαλίζει το μέλλον του Τύπου. Να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά -και όχι μόνο με ευχολόγια- τα προβλήματα των ΜΜΕ. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους».
Εν τω μεταξύ, την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, ζητεί η Πρωτοβουλία για Ανοιχτά ΜΜΕ, με ανακοίνωσή της, προκρίνοντάς την ως τη μόνη λύση, για τη διάσωση του ΔΟΛ, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έκανε δεκτή εξ ολοκλήρου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των τραπεζών.
Εξάλλου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε χθες την πρότασή της για σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής που θα προχωρήσει στην επεξεργασία πρότασης νόμου για την επιβίωση των ΜΜΕ
Newsroom Αθήνα 9.84
.athina984.gr