Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 7

Είναι σίγουρο ότι μας κοροϊδεύει

Μετά από 2,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά… αγάπησε τις επενδύσεις. Στα λόγια φυσικά και εν όψει ΔΕΘ και άφιξης Μακρόν, έτσι για άλλο ένα μικρό σόου, άλλη μία κούφια κίνηση εντυπωσιασμού, γιατί στην ουσία άλλα δείχνουν τα… ντοκουμέντα αλλά και τα νούμερα.
Φυσικά, η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει, και εμάς αλλά και τις αγορές, ότι η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, προσπαθώντας να στρώσει και ένα ομαλό έδαφος για την δεύτερη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές η οποία προμηνύεται δύσκολη. Με τους εκπροσώπους των θεσμών να αναμένεται να καταφθάσουν μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, η αξιολόγηση
δεν μπορεί να κλείσει πριν τον Δεκέμβριο (στο καλό σενάριο, για να προλάβουν το Εurogroup του Δεκεμβρίου). Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση δεύτερη έξοδος στις αγορές θα κρέμεται από το σχοινί της αξιολόγησης και αν τα πράγματα τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό δεν είναι ομαλά, τότε κινδυνεύει να πάει στράφι. 
Οι αγορές, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν πειστεί. Αυτό φαίνεται τόσο από τις κινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο που παραμένει σχεδόν κολλημένο στα επίπεδα του Ιουνίου και δεν λέει να πάρει μπρος, αλλά και στα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις των οποίων είναι επίσης κολλημένες εδώ και δύο περίπου μήνες.
Ο κ. Τσίπρας ωστόσο είχε ξαφνικά την ιδέα να παρουσιάσει ένα νέο success story αυτό των επενδύσεων, με εκκίνηση την Παπαστράτος.Την εταιρεία για την οποία ο ίδιος είχε στο παρελθόν αναρωτηθεί απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο, εάν «μας κοροϊδεύει» με τις επενδύσεις που ανακοίνωσε ότι προχωρά, εν μέσω της διακυβέρνησής του μάλιστα δείχνοντας πως ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι μπορούν να γίνουν.
Η κίνησή του αυτή ήταν ωστόσο εντελώς άστοχη αφού η εταιρεία αυτή κατάφερε να  προχωρήσει σε νέες επενδύσεις όχι χάρη στην φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά, αντίθετα, παρά τα εμπόδια που έστησε η κυβέρνηση στα επενδυτικά projects γενικότερα και εν μέσω των capital controls. Όπως δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της εταιρείας σε εκείνο το περιβάλλον, το 2015, ήταν λίγο υπερβολικό να μιλά κανείς για επενδύσεις, «είχαμε όμως, εμείς την ευκαιρία, δουλέψαμε για αυτή, και καταφέραμε να προσελκύσουμε αυτή την πολύ σημαντική επένδυση», αναφερόμενος στα 700 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει η εταιρεία από το 2003 και στα 25 εκατ. που επένδυσε το 2015 συγκεκριμένα.
Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν ήταν και τόσο καλά ενημερωμένος όπως φαίνεται για τις πραγματικές αποδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο των επενδύσεων, ή απλά είπε τη… μισή αλήθεια. Όπως είπε, το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο απέφυγε, φυσικά, να αναφερθεί στο ότι η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της Ε.Ε. όσον αφορά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (11,4%), ενώ συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας, το 1 δις. που αναφέρει είναι απλά ψίχουλα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,14 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο, αυτό το 1 δις. ήταν το ένα τρίτο από τις επενδύσεις ολόκληρου του 2016 που κάθε άλλο παρά καλή για την Ελλάδα χρονιά ήταν. Εν τω μεταξύ, το ίδιο διάστημα οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ιταλία άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ, στην Ιρλανδία τα 9,2 δισ. ευρώ, στην Πορτογαλία τα 2,4 δισ. ευρώ και στην Ισπανία τα 16 δις. ευρώ, για να αναφερθούμε στην ευρωπεριφέρεια. Στο σύνολό της δε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέλκυσε 99,956 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων. Για να μιλήσουμε για πραγματικές επενδύσεις…
Και η σύντομη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δικαιολογεί το νέο αυτό successstory που αποφάσισε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός με την…  παράσταση «ο ΣΥΡΙΖΑ φιλικός προς τις επενδύσεις».
Τα παραδείγματα πολλά.  Η κυβέρνηση ακόμα μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό, έχει κηρύξει πόλεμο στην πιο μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα αυτήν στις Σκουριές Χαλκιδικής,  παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν έχει λειτουργήσει ούτε ένα υδατοδρόμιο, η επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, αυτόνομων κατοικιών και μαρίνας στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα συναντά αλλεπάλληλα εμπόδια, το έργο ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης  απορριμμάτων Πελοποννήσου ύψους 150 εκ ευρώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, προβλήματα υπάρχουν και με τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ στο ψυγείο έχει μπει και η επένδυση στο Αφάντου της Ρόδου.Ενώ παραμένει αβέβαιη και η παραμονή της Eldorado Gold στην Ελληνική επικράτεια μετά και τη τελευταία συνάντηση τους με τον Π. Σκουρλέτη.
Αυτά αποδεικνύουν την αλλεργία και.. δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις όχι την στήριξή του. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των επενδύσεων απλά για το θεαθήναι. Και για μία ακόμη φορά, απλά μας κοροϊδεύει…