Παρασκευή, Μαρτίου 16

Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται κούρεμα θα πληρωθεί ολόκληρο όπως είπε ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας

Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται κούρεμα
Αν η Αθήνα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές, λέει ο επικεφαλής του ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, εκτιμά ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς τις αυτόματες επιμηκύνσεις ωρίμανσης χρεών.



Ο ίδιος φαίνεται να «βλέπει» τον ESM ως έναν «ουδέτερο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις», με στόχο, «τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές» τονίζει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το προσχέδιο ομιλίας του που πρόκειται να παραχωρήσει στο οικονομικό συμβούλιο του CDU, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ η παροχή μιας αυτόματης επιμήκυνσης χρεών θα επιτάχυνε μια ενδεχόμενη κρίση που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να παρέχει βραχυπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους ώστε να σταθεροποιούνται οι οικονομίες. Επιπλέον αναφέρει πως μια τέτοια λειτουργία του Μηχανισμού θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν μια χώρα ζητήσει διάσωση στο μέλλον γιατί έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, τότε το χρέος της χώρας θα πρέπει να αναδιαρθρώνεται. Άλλες χώρες, όμως, όπως η Ιταλία, αντιδρούν έντονα σε αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό στις αγορές και θα δημιουργούσε προβλήματα για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» χρέους και πως αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

www.newmoney.gr