Κυριακή, Μαρτίου 11

Ένα φυτό αλόης στο σπίτι μας.

Γιατί είναι καλό να έχετε ένα φυτό αλόης βέρα στο σπίτι;
aloi-itmpa1
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πάντα και για αναρίθμητες χρήσεις φρέσκο τζελ χωρίς νοθεύσεις είναι να φυτέψουμε και να διατηρούμε ένα φυτό αλόης στο σπίτι μας. Αυτό το φυτό αποτελεί θαύμα της φύσης, εκπέμπει καλές δονήσεις και επιπλέον θεραπεύει. Η ποικιλία της αλόης που έχει τα πιο παχιά φύλλα είναι η αλόη βέρα (Aloe barbadensis Miller) και έτσι είναι αυτή
που συμφέρει να έχετε σπίτι σας. Ωστόσο, οι ποικιλίες Aloe arborescens και Aloe ferox είναι εξίσου καλές και μπορείτε επίσης να τις βρείτε εύκολα στην αγορά.

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, αυτό το φυτό έχει, χάρη στους χυμούς του, την ικανότητα να δρα πάνω στον ίδιο του τον εαυτό με τον ίδιο καταπληκτικό τρόπο που επενεργεί και στους άλλους οργανισμούς: ως επουλωτικό. Με αυτόν τον τρόπο, αν κόψουμε ένα φύλλο, το φυτό θα κλείσει αμέσως το τραύμα στο κομμένο σημείο με τους δικούς τους ζωτικούς χυμούς, ενώ το κομμένο φύλλο θα παραμείνει πράσινο και ζωντανό για αρκετές ακόμα ημέρες. Επιπλέον, το τζελ αποτελεί ένα φυσικό μείγμα αντιβιοτικών, στυπτικών και πηκτικών ουσιών που σταματά τον πόνο, επουλώνει και διεγείρει την ανάπτυξη. Αν έχουμε ένα φυτό στο σπίτι μας, θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, όπως θα δούμε παρακάτω, με τόσους πολλούς και τόσους διαφορετικούς τρόπους και σε τόσες πολλές περιπτώσεις, που σίγουρα θα είναι σαν να έχουμε στο σπίτι μας ένα "θαυματουργό" αλλά και ταυτόχρονα πολύ πρακτικό φυτό. Και αυτό, ας μην ξεχνάμε, οφείλεται σε ένα από τα συστατικά του, το γερμάνιο, που  διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, επανενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ηλεκτρομαγνητική και εξισορροπητική ισχύ, αναδομεί το μυελό των οστών, καταπολεμά τις τοξίνες και δρα ως καθαριστικό φίλτρο του οργανισμού. Και σε όλα αυτά τα οφέλη που μας παρέχει η αλόη πρέπει να προσθέσουμε και το ότι φέρνει τύχη και προστατεύει, κάτι που δεν είναι αμελητέο στις μέρες μας.

Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας φυτό αλόης βέρα ως σπιτικό φάρμακο και να εκμεταλλευτούμε έτσι ικανοποιητικά όλα τα οφέλη που μας προσφέρει, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες προφυλάξεις:
  •    Ο χυμός της αλόης και όλα τα φυσικά παράγωγα που προέρχονται από την έκθλιψη των φύλλων του φυτού είναι πολύ πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα από τα συστατικά του φυτού, η αλοϊνη, έχει καθαρτικές ιδιότητες και δεν συνιστάται για ορισμένες εσωτερικές χρήσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλοϊνης μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας διάρροιες και απώλεια της χλωρίδας του εντέρου σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η ουσία δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου, γιατί η αλοϊνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συστολές στη μήτρα.
  •   Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχαιότητα σχεδόν όλες οι συνταγές που περιλάμβαναν αλόης παρασκευάζονταν με βάση τη ρητίνη, που ήταν ένα συμπύκνωμα ξηρής αλοϊνης και θεωρούνταν η πιο πολύτιμη ουσία της αλόης. Ωστόσο σήμερα, και χάρη στις τεχνικές σταθεροποίησης του χυμού της αλόης, μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα συστατικά του φυτού αρκεί να διατηρούν τις φυσικές αναλογίες αλοϊνης που υπάρχουν στο φρέσκο φύλλο, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. Πολλές εταιρίες που εμφιαλώνουν το χυμό της αλόης χρησιμοποιούν το φύλλο αποφλοιωμένο και πλυμένο έτσι ώστε να αφαιρείται η αλοϊνη.
  •     Όταν προορίζεται για εξωτερική χρήση, η αλόη μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, σε περίπτωση που το άτομο είναι αλλεργικό σε κάποιο από τα συστατικά της. Για να μάθετε αν είστε αλλεργικοί στην αλόη βέρα, πρέπει να τρίψετε με το χυμό της αλόης την εσωτερική πλευρά του βραχίονα ή πίσω από τα αυτιά. Αν είστε αλλεργικοί, σε μερικά λεπτά θα εμφανιστεί ένα μικρό εξάνθημα, τσίμπημα ή ερεθισμός, και σ' αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε την αλόη.
  •    Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνουν χυμό αλόης τα άτομα που έχουν χαμηλή πίεση ή που υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα, τα άτομα που αισθάνονται αδυναμία δεν πρέπει να τον καταναλώνουν νηστικοί.
  •    Για θεραπείες μεγάλης διάρκειας με κατάποση, είναι καλό, μετά από κάθε μήνα κατανάλωσης του πολτού, να αναστέλλεται η θεραπεία για μία εβδομάδα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να αφομοιώνει τις επιδράσεις του φυτού.
  •    Η αλόη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών ή σε ηλικιωμένα άτομα, όταν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπάρχει εντερική απόφραξη ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Σε αυτές περιπτώσεις, η λήψη χυμού ή πολτού αλόης μπορεί να διεγείρει τη συσταλτική δράση του εντέρου και να προκληθούν κοιλιακοί πόνοι ή διάρροια.
  •    Αν καταναλώσουμε μεγάλη δόση από το φύλλο του φυτού της αλόης, μπορεί να παρουσιάσουμε εμετούς, γαστρίτιδα, διάρροια ή νεφρίτιδα. Η κατανάλωση της αλόης σε σκόνη πρέπει πάντα να επιβλέπεται και να συνταγογραφείται από γιατρό ή θεραπευτή.
  •    Αν παίρνουμε ρητίνη, η δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει ποτέ την ποσότητα ενός γραμμαρίου.
  •    Όταν ετοιμάζουμε οποιοδήποτε φάρμακο με διάφορα φυτά, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η αλόη δεν είναι συμβατή με το καρύδι και με την τορμεντίλλη.
  •   Η αλόη πρέπει να καταναλώνεται φρέσκια ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση. Για να μπορούμε να αφομοιώσουμε ότι καλύτερο έχει να προσφέρει το φυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το τζελ ή το φύλλο χωρίς καθυστέρηση. Σε περίπτωση που θέλουμε να το φυλάξουμε για λίγο καιρό, πρέπει να καταφύγουμε σε κάποιο συντηρητικό όπως π.χ. το ασκορβικό οξύ (ή βιταμίνη C). Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτοντας λίγες σταγόνες από αυτή την ουσία, θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε για λίγο διάστημα στο ψυγείο. Επίσης, είναι καλό να το βάζουμε σε αδιαφανές μπουκάλι ώστε να προστατεύεται από τον ήλιο.
  •   Πρέπει να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο είδος αλόης, και όχι κάποιο υβριδικό είδος, γιατί μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες επικονιάσεις.
  •   Επίσης, είναι σημαντικό πριν από την περισυλλογή των φύλλων να βεβαιωθούμε ότι τα φύλλα έχουν ωριμάσει αρκετά αλλά και ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να αποσυντίθενται. Γι' αυτό, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πολτός δεν είναι ξηρός ή οξειδωμένος.
  •    Η παρατεταμένη χρήση αλόης μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια καλίου στο έντερο. Γι' αυτό τα άτομα που υποφέρουν από νεφρικές ή καρδιακές νόσους πρέπει να προσέχουν.
  •    Για να επωφεληθούμε από όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σωστά και πάντα μετά από τις συμβουλές κάποιου καλού θεραπευτή. Τα σπιτικά φάρμακα και οι σπιτικές συνταγές που αναφέρουμε εδώ αφορούν λαϊκή ή παραδοσιακή χρήση. Πριν χρησιμοποιήσετε την αλόη ως φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή θεραπευτή σας.https://www.aloeveraplants.gr