Παρασκευή, Ιανουαρίου 4

Με αμείωτη ένταση η επίθεση-ληστεία στο λαό και το 2019

Με επόμενο βήμα το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» ξεκινά ο αντιλαϊκός προγραμματισμός για το 2019.

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ προβλέπει την κλιμάκωση σειράς νέων παρεμβάσεων, όπως για τα «κόκκινα» δάνεια με τους μαζικούς πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία, στο σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας (προσαρμογές προς τα κάτω,
διάλυση δικαιωμάτων και μηχανισμοί για την αναδιανομή και «ενσωμάτωση» της ακραίας φτώχειας), τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση και βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.
Ενισχύεται η φοροληστεία στο λαό
Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ.Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.
Σε αυτό το φόντο, μεταξύ άλλων, από την 1η Γενάρη 2019, οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ξεκίνησαν φέτος ως βάση υπολογισμού μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.
Να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται ότι τάχα «ανακουφίζει σταδιακά» από τον ΕΝΦΙΑ (που έλεγε ότι θα καταργήσει και διατήρησε), για το καλοκαίρι του 2019 είναι προγραμματισμένη και δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών.
Παράλληλα, στα σκαριά σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται η νέα κυβερνητική παρέμβαση πάνω στον τρόπο «υπολογισμού» του - ήδη διαλυμένου - αφορολόγητου ορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται διάταξη για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο.
Την ίδια ώρα, ο επίσημος πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται να ανακάμψει, με ρυθμό 1,2%, ροκανίζοντας τις όποιες αυξήσεις - ψίχουλα στους ονομαστικούς μισθούς. Σε αυτήν τη βάση, οι λεγόμενες «πραγματικές αυξήσεις» (μετά από την αφαίρεση του επίσημου πληθωρισμού) ελαχιστοποιούνται μόλις στο 0,2% και βέβαια χωρίς να υπολογίζονται επ' αυτών οι διογκωμένοι φόροι, που επέρχονται από την εμφανιζόμενη... «αύξηση» του ονομαστικού εισοδήματος των εργαζομένων, όσο και, πολύ περισσότερο, η συνολική ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από τη διατήρηση και επέκταση του αντεργατικού οπλοστασίου.
Κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι.
Μετά την κατακρεούργηση που ήδη προβλέπεται στον προϋπολογισμό (π.χ. ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα) στα «σκαριά» βρίσκονται και νέες παρεμβάσεις. Όπως προβλέπεται στην πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, «η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω της "SRSS" (υπηρεσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ)». Επίσης, θα μεταρρυθμιστεί το «δίκτυο Κοινωνικής Πρόνοιας», ειδικότερα με τη «νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση» έως τα μέσα του 2019, που συνεπάγεται νέους αποκλεισμούς και περικοπές.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες, ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «εφόσον οι μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο 13% έως το 2027».
Κλοιός πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία
Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα για τη νέα χρονιά βρίσκεται και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τη διάλυση του νομικού καθεστώτος προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία.
Σε αυτό το επίπεδο, τα πλάνα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων για την περίοδο 2019 - 2021 προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων χαμηλότερα από το 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί».
Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021), με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια» καθώς και από τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.
Για το 2019 αναμένονται 40.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με στόχο ο αριθμός τους να φτάσει στα 130.000 μέχρι το τέλος του 2021.
Απογειώνοντας τον εμπαιγμό, «διαφημίζει» το «νέο πλαίσιο προστασίας», όπως το αποκαλεί, που καταρτίζει και που έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μέτρο που στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια, ενώ σφίγγει και τη θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια.
Όπως τονίζει άλλωστε με πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό 12,9 δισ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων».
Επίσης, όπως αναφέρεται, «η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση (στα "κόκκινα" δάνεια) καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος (...) θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
Να σημειωθεί ακόμη πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.
Όλα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους αντεργατικούς νόμους των τριών μνημονίων που επεκτείνονται, αποτελούν το «στέρεο έδαφος» πάνω στο οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζει τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων με άξονα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
-- Το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, που βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας με στόχο να τους ξεφορτώσει από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές» τράπεζες ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προετοιμάζει σχέδιο μεταβίβασης προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παράλληλη έκδοση ομολόγων, που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές».
-- Το σχέδιο νόμου «για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων». Σ' αυτό προβλέπονται νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνέχεια βέβαια των διατάξεων του «αναπτυξιακού νόμου» που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση.
-- Η δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας» ως ενός ακόμη εργαλείου χρηματοδότησης ισχυρών - «βιώσιμων» επιχειρήσεων.
-- Η διαμόρφωση «εθνικού προγράμματος ανάπτυξης», «πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα» που χρηματοδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε αντιστοίχιση με τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να «επιτρέπει τον επαρκή προγραμματισμό και σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων (...) σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του εθνικού ΠΔΕ, που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο».
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με «μπόνους» στο κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» προδιαγράφεται προς τα τέλη Φλεβάρη του 2019, σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» το επόμενο πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις.
Το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», σύμφωνα με διευκρινιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ότι μόνο σε περίπτωση «θετικής αξιολόγησης» θα μεταβιβάζονται ανά εξάμηνο στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, που προέρχονται από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012.
Παράλληλα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», ύψους 25 δισ. ευρώ (συνολικά στην ΕΕ) για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας».
Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ.
Επιμέλεια: Ν.Π.
ΠΗΓΗ: Α.Σ. Ριζοσπάστης
 eforipediada