Τετάρτη, Ιανουαρίου 30

Κυβερνητική αδυναμία να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή

Δύσκολα η κυβέρνηση θα πάει στο τέλος της τετραετίας σε εκλογές με τέτοιο κλίμα που υπάρχει στη βουλή

/fimotro.gr
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του από την συνεδρίαση της χθεσινή επιτροπής είπε το αμίμητο: «Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Που το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Εϊναι γελοία η διαδικασία».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του τόνισε ότι «υπάρχει θεμελιώδης παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Είπατε με θάρρος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως ΚΟ την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της βουλής.
Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Ανοιξε ο προεδρεύων την διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι υπάρχει απαρτία και απερρίφθη επι της αρχής το νομοσχέδιο. Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης. Έχουμε τυπικά κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτά είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού συνειδήσεων που έχετε κανει. Αν δεν το κατανοήσετε θα έχουμε ακραία θεσμική σύγκρουση. Θυσιάστε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές».
Από την δική του πλευρά ο Νίκος Δένδιας εξήγησε πως «Δεν υπάρχει διαδικασία που καλύπτει αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή την εκ νέου ψηφοφορία. Αν ο προεδρεύων θέλει να γίνει ονομαστική είναι στην ευχέρεια του. Πρέπει όμως να το ανακοινώσει» και εκείνη την στιγμή ξεκίνησε μία σφοδρή σύγκρουση με την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλουπούλου:
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα . Θέτω σε ψηφοφορία το αν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αν έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνει συζήτηση. Αν θεωρείτε ότι απορρίφθηκε το νομοσχέδιο τότε θέτω σε ψηφοφορία αν όντως έχει γίνει αυτό. Θέτω σε ψηφοφορία «έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο;»» είπε η αντιπρόεδρος.
«Μην το τραβάτε. Μην κάνετε πολιτική από την έδρα. Μην οδηγείτε στα άκρα. Δώστε τον λόγο στους κοινοβουλευτικούς και μην προχωράτε σε προσωπικά συμπεράσματα. Μην το τραβάτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλη διαφυγή» επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε: «Μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου που έχει δίκιο στα περισσότερα είναι σαφές ότι υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μιας πολιτικής και κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας ενδεχομένως και για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα. Εϊναι απλά τα πράγματα» και πρόσθεσε «Στην χθεσινή διαδικασία δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν ανέκυπτε. Τα προβλήματα διαπιστώνονται όταν ανακύπτουν. Όταν ανέκυψε το πρόβλημα έγινε εφαρμογή άρθρου ΚτΒ. Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική. Είναι νέα κατάσταση που δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνηση».
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία διήρκεσε πάρα πολύ ώρα με πολλούς βουλευτές να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να ψηφίσουν.
Δεδηλωμένη «φάντασμα»: Οι ΑΝΕΛ μπλόκαραν πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ σε επιτροπή της Βουλής
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στην ολομέλεια η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ που χθες δεν πέρασε από την Επιτροπή οι ΑΝΕΛ μπλόκαρα για δεύτερη φορά την ύπαρξη πλειοψηφίας στην επιτροπή ΔΕΚΟ.
Οι βουλευτές είχαν κληθεί να εγκρίνουν ή όχι την τοποθέτηση του κ. Παντελή Κυπριανού στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Όμως ο κ. Κυπριανός στην ψηφοφορία που έγινε πήρε 10 θετικές και 11 αρνητικές. Συγκεκριμένα 6 κατά και 5 παρόν. Παρόν ανάμεσα σε άλλους ψήφισαν ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων Ελλήνων και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων Σπύρος Λυκούδης.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που προήδρευε στην συγκεκριμένη επιτροπή να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη συγκεκριμένη θέση αφού δεν έλαβε την έγκριση της επιτροπής.
Η Τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως ανάφερε: «Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη δεν είναι δεσμευτική πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στο διορισμό ενός ανθρώπου ο όποιος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
Μετά από πολύωρη καθυστέρηση (καθώς η ψηφοφορία διήρκεσε πολύ ώρα με πολλούς βουλευτές να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να ψηφίσουν) ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ με τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.
Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ήταν αυτή που αμφισβήτησε την πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο, στην ονομαστική που ακολούθησε απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα δύο άρθρα -αυτά τα οποία καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛ- να περάσουν με 150 ΝΑΙ και χάρη στην απουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα επί της αρχής 153 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 124 ΟΧΙ ενώ δύο ψήφισαν “παρών”. Στα επίμαχα άρθρα ωστόσο στα οποία διαφωνούσαν οι ΑΝ.ΕΛ , στο άρθρο 19 και στο 120 τα ΝΑΙ ήταν ακριβώς 150 ωστόσο οι απουσίες της αντιπολίτευσης είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μόλις 129 όχι και 1 “παρών” και έτσι τα άρθρα να υπερψηφιστούν.