Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15

Επίσκεψη για «φοροέλεγχο» και στο σπίτι – Πότε ισχύει – Τι πρέπει να γνωρίζετε

foroe
Επίσκεψη για έλεγχο και στις κατοικίες των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών μπορούν να κάνουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι εφοριακοί.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ:
α) Οι υπάλληλοι – εφοριακοί πρέπει να έχουν έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου. Η εντολή διενέργειας φορολογικού ελέγχου δεν δημοσιεύεται.

β). Ο ελεγκτής υπάλληλος πρέπει να επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του και την εντολή φορολογικού ελέγχου πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.
γ) Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης και μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου.
δ. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
ε. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί, οποτεδήποτε, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει τη συνδρομή των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να παρέχουν αυτή τη συνδρομή, κατά το χρόνο και στον τόπο που ζητείται.