Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21

Οι πιστοί και οι άθεοι λαοί της Ευρώπης – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Έλληνες

pisti-theos
Έναν ενδιαφέροντα κατάλογο πιστών και αθέων στις χώρες της γηραιάς ηπείρου φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια νέα έρευνα του Pew Research Center, ερευνητικού κέντρου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, που απεικονίζει την πίστη
των λαών της Ευρώπης στο χριστιανικό Θεό, οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης πιστεύουν πολύ λιγότερο από τους λαούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τούτου δοθέντος, η Αρμενία (79%) και η Γεωργία (72%) καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου με τα ποσοστά ενηλίκων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στο Θεό με «απόλυτη βεβαιότητα».
Αντίθετα, η Γαλλία (11%), η Ελβετία (11%) και η Γερμανία (10%) είναι οι χώρες με τους λιγότερους «καθ’ όλα βέβαιους» πιστούς.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας καταλαμβάνει την έκτη θέση του καταλόγου με τους πλέον πιστούς λαούς της Ευρώπης (πίσω από τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βοσνία), με ένα ποσοστό της τάξεως του 92%.
Ειδικότερα, το μεν 59% δηλώνει απολύτως βέβαιο για την ύπαρξη του θεού της χριστιανικής πίστης, το δε 33% δηλώνει ότι πιστεύει, αλλά με λιγότερη βεβαιότητα σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Μόλις ένα 6% των Ελλήνων δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πιστεύει στο Θεό.
Εξάλλου, στις έξι πρώτες χώρες του καταλόγου της πίστης περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους δηλώνουν ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική στη ζωή τους», σε σύγκριση με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Τέλος, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αθέων είναι η Τσεχία (66%), η Σουηδία (60%), το Βέλγιο (54%) και η Ολλανδία (53%).