Τρίτη, Φεβρουαρίου 26

Στην Ελλάδα συμφώνησαν, οι Βρυξέλλες στέλνουν αρνητικό σήμα

Παρά την συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για μείωση των πλεονασμάτων οι Βρυξέλλες στέλνουν το μήνυμα: «Ξεχάστε την αλλαγή των στόχων». Σύμφωνα με τη Realnews που επικαλείται διπλωματικές πηγές οι Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και δανειστές της Ελλάδας απορρίπτουν κάθε συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων που πρέπει να επιτευχθούν για τα έτη 2020, 2021 και 2022. 

Διπλωματικές πηγές από τέσσερις εθνικές αντιπροσωπείες που μίλησαν στην «R», τα λεγόμενα των οποίων επιβεβαίωσαν κύκλοι της Κομισιόν και των υπηρεσιών του Συμβουλίου, διαμηνύουν προς την Αθήνα να ξεχάσει την αλλαγή των στόχων και ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία διάθεση» κι
αυτό διότι «οι στόχοι είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τη βιωσιμότητα του χρέους». Μέτρα για το χρέος, στόχοι και προαπαιτούμενα αποτελούν το ίδιο πακέτο, που συμφωνήθηκε μετά από μακρές και πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές, που έχουν άμεση γνώση και ενημέρωση για τις διαθέσεις των κρατών-μελών και τις διαδικασίες στο Συμβούλιο, αναφέρουν ότι «δεν έχει καμία σημασία ποιος θα καταθέσει το αίτημα ή τι συναίνεση θα το συνοδεύει» και υπενθυμίζουν ότι «pacta sunt servanda». Θεωρούν, μάλιστα, τις δηλώσεις από την Αθήνα για το θέμα «απογοητευτικές», καθώς, όπως λένε, «δεν είναι αυτό το πρόβλημα
της ελληνικής οικονομίας».
Εξάλλου, το 2019 διαθέτει Προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα τρία έτη -2020, 2021 και 2022- είναι τα τελευταία με φιξαρισμένο ετήσιο στόχο. Από το 2023 ο στόχος γίνεται μεσοσταθμικά 2,2%, άρα μπορεί να λαμβάνει διάφορες τιμές ανά δεκαετία, με άλλες χρονιές χαμηλότερα και άλλες υψηλότερα.
ΠΗΓΗ: Realnews
 anatropinews.gr