Σάββατο, Μαρτίου 23

Δικαιοσύνη Σύριζα - Σωρεία παραλείψεων της Δούρου αλλά ...πλημμέλημα ο θάνατος 24 ανθρώπων στη Μάνδρα

Δικαιοσύνη Σύριζα - Σωρεία παραλείψεων της Δούρου αλλά ...πλημμέλημα ο θάνατος 24 ανθρώπων στη Μάνδρα
Διώξεις σε Δούρου και άλλους οκτώ για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας - Σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών εντοπίζει στο πόρισμά της η εισαγγελέας.
Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, σε βάρος εννέα προσώπων, ανάμεσά τους και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Λόγω σπουδαιότητος, η δικογραφία για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας αποστέλλεται σε ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

H νέα δίωξη έρχεται λίγες ημέρες μετά από αυτή για το Μάτι (περισσότερα ΕΔΩ) και αφορά συγκεκριμένα τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των τοπικών δασαρχείων.
Η ίδια η περιφερειάρχης είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη δήλωσή της στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη Ματιά», ότι από συγκεκριμένα μέσα επιλέγεται εσκεμμένα το όνομά της ανάμεσα στους άλλους κατηγορούμενους, με προφανή στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Για ποιο κοινό περί δικαίου αίσθημα μιλάμε όταν κάποιοι επιμένουν να προκρίνουν το δικό μου όνομα έναντι άλλων σε μία τέτοια υπόθεση, υπογράμμιζε τότε και δήλωνε έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις – συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία. 

Για πέντε εξ αυτών η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα έντεκα πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. 

Κατά πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Παράλληλα η εισαγγελέας συνεχίζει και την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη δεύτερη πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

 https://politika-gr.blogspot.com