Πέμπτη, Μαρτίου 28

Δαμάσκηνα: Μια πηγή υγείας και ευεξίας

Δαμάσκηνα: Μια πηγή υγείας και ευεξίας
Δαμάσκηνα: Μια πηγή υγείας και ευεξίας
Τα δαμάσκηνα έχουν επιστημονική ονομασία Prunus domestica και έχουν αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων ερευνών για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid).
Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση
ελεύθερων ριζών, όπως το ανιόν του υπεροξειδίου, ένα επικίνδυνο παράγωγο του οξυγόνου, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει την οξειδωτική καταστροφή διαφόρων κυτταρικών συστατικών.
Τα φρέσκα δαμάσκηνα και ειδικά το κίτρινο τύπου Mirabelle, είναι μια μέτρια πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτίνης. Τα δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες σε φλαβονοειδή, όπως η λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις δρουν κατά των ελευθέρων ριζών, της γήρανσης και διάφορων άλλων ασθενειών.
Τα δαμάσκηνα είναι καλή πηγή σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, 24. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός δαμάσκηνου δεν προκαλεί ριζικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα δαμάσκηνα σύμφωνα με μελέτη βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.
Εκτός από την αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την υγεία των ιστών, την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα δαμάσκηνα, βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συνεπώς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα δαμάσκηνα, συμβάλουν στην αίσθηση πληρότητας, με αποτέλεσμα να βοηθούν επίσης στην πρόληψη υπερκατανάλωσης τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους.
Καρδιά
Η προστατευτική δράση των δαμάσκηνων έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες που εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αλλά και στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Οστά
Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, προάγοντας την οστική αύξηση. Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων βελτιώνει τους δείκτες οστικού σχηματισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Όραση
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για υγιή μάτια και καλή όραση. Περιέχουν επίσης, ζεαξανθίνη που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
Δυσκοιλιότητα
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Σε σχέση με τις εντερικές διαταραχές, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε νικοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη θεραπεία πολλών εντερικών διαταραχών. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα δαμάσκηνα αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών και προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων.
Αναιμία
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε σίδηρο που τα καθιστά ένα εξαιρετικά χρήσιμο συμπλήρωμα για τα άτομα που πάσχουν από αναιμία. Τα δαμάσκηνα μπορούν εύκολα να εξισορροπήσουν ελλείψεις του σιδήρου στον οργανισμό των αναιμικών ασθενών, να βελτιώσουν τη νυχτερινή τύφλωση, όπως και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Αυτό με τη σειρά του εξαλείφει την ατονία και την κόπωση που σχετίζονται με την αναιμία.
Νευρικό σύστημα
Οι βιταμίνες που υπάρχουν στα δαμάσκηνα είναι ιδανικές για την τόνωση του νευρικού συστήματος και τη λειτουργικότητά του. Τα μέταλλα που βρίσκονται μέσα στα δαμάσκηνα, όπως για παράδειγμα το κάλιο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο να ανταποκριθεί περισσότερο το νευρικό σύστημα στην εγρήγορση και την ταχύτητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Αλλεργίες
Τα δαμάσκηνα περιέχουν οργανικό θείο που είναι σχετικά σπάνιο στοιχείο στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Το οργανικό θείο έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση των αλλεργιών αντιδράσεων από τις εποχιακές αλλεργίες.
Σεξουαλική Υγεία
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα αυξάνουν τη σεξουαλική αντοχή όταν αναμειχθούν με κατσικίσιο γάλα, βυθιστούν μέσα σ’ αυτό για ένα ολόκληρο βράδυ και καταναλωθούν το πρωί μαζί με μέλι και σκόνη κάρδαμου. Αυτό το μείγμα είναι πολύ δημοφιλές τονωτικό εδώ και δεκαετίες, για την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της σεξουαλικής αντοχής, καθώς και στη μείωση της στειρότητας που προκαλείται από έναν αριθμό σεξουαλικών διαταραχών. Ο ρόλος των δαμάσκηνων στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποδοθεί στα φλαβονοειδή και την οιστραδιόλη που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος των όρχεων, καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος.
Ασπίδα κατά του καρκίνου
Μελέτες συσχετίζουν την υψηλή κατανάλωση δαμάσκηνων με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αδρανοποιώντας καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα και παρεμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Η ιστορία του Δαμάσκηνου
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παραγωγής δαμάσκηνων παγκοσμίως και όχι τυχαία. Ο Κομφούκιος εκτιμούσε πολύ το συγκεκριμένο φρούτο και το ανέφερε συχνά σε κείμενα και ποιήματα του. Χάρη σε αυτόν – και στην καταγραφή πολλών συνταγών της κινεζικής κουζίνας που περιλάμβαναν δαμάσκηνα- το φρούτο εμφανίζεται σε γραπτά κείμενα ήδη από το 479 π. Χ. Αν και στα βάθη της ανατολής το δαμάσκηνο κυριαρχούσε στην διατροφή των κατοίκων, στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήρθε πολλούς αιώνες αργότερα, το 65 π.Χ. Τότε, ο Πομπήιος ο Μέγας ( Ρωμαίος στρατιωτικός ηγέτης και σύμμαχος του Ιουλίου Καίσαρα) εισήγαγε το δαμάσκηνο στα περιβόλια της Ρώμης και ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε τελικά το εξωτικό φρούτο στις μεσογειακές περιοχές, χάρη στην εκστρατεία του.
Το φρούτο ονομάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες δαμάσκηνο, χάρη στην πόλη προέλευσης του, τη Δαμασκό της Συρίας. Έκτοτε, ο καρπός της δαμασκηνιάς βρισκόταν πάντα σε περίοπτη θέση στα τραπέζια της αρχαιότητας, στη συνέχεια του Βυζαντίου και δεν έχασε την αξία του σε όλους τους υπόλοιπους αιώνες. Στην Ελλάδα, η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας: στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου.
Συνοπτικά, τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα σας από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ενσωματώστε τα δαμάσκηνα στη καθημερινή σας διατροφή, για να κερδίσετε μακροζωία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρώμε 7 με 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. Μερικοί από εμάς πασχίζουμε να καταναλώσουμε μόνο 5. Μόνο τρία δαμάσκηνα μετρούν ως μία από τις μερίδες κα μπορούν απλά να προστεθούν σε οποιοδήποτε γεύμα, γλυκό ή επιδόρπιο.
Για πρωινό μπορούν να προστεθούν σε γιαούρτι, δημητριακά, ή μόνα τους σαν ένα σνακ. Τα δαμάσκηνα είναι το τέλειο σνακ – είναι από τη φύση τους γλυκά και χυμώδη αλλά έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη – απελευθερώνοντας ενέργεια σχετικά αργά, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία για λιχουδιά αλλά δεν σου δίνουν την βραχυπρόθεσμη υπερδιέγερση από ζάχαρη, όπως οι περισσότερες άλλες λιχουδιές.
Αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους. Τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.
Πηγή: www.tadeefi.gr