Παρασκευή, Μαρτίου 22

Η Μυρσίνη, η παράνομη σύνταξη και το δικαστήριο

Η Μυρσίνη, η σύνταξη και το δικαστήριο
Πριν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την κα Μυρσίνη Λοΐζου για υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο βίος και η πολιτεία της αφορούσε την ίδια, την οικογένειά της, τους φίλους και τους συνοδοιπόρους της σε δρόμους σκοτεινούς.
Οι άθλιες αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα για τα θύματα των τρομοκρατών που όφειλαν να σηκωθούν για να ζητήσουν συγγνώμη, η αισχρή χαιρεκακία για τη δολοφονική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και η απροκάλυπτη στήριξη στους κάθε λογής...
αντιεξουσιαστές ήταν τα πρώτα πράγματα που βγήκαν στον αφρό. Και προσδιόρισαν την «ταυτότητα» και το στίγμα της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοΐζου, που μετά τον σάλο απολογείται τώρα «όμως είναι διαφορετικό το να σκεφτούμε λίγο και μετά να μιλήσουμε, από τη βλακεία που μας είχε πιάσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βγαίναμε και γράφαμε ό,τι κοτσάνα μας ερχότανε...». Η επιδίωξη του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει το βαρύ οικογενειακό όνομα και ενδεχομένως τις απόψεις, τις ιδέες της και την πρόσβασή της σε συγκεκριμένους κύκλους, σε συνδυασμό με την αδυναμία της ίδιας να αυτοπροστατευθεί, την εκθέτουν και τη θέτουν στο μικροσκόπιο και της κριτικής και της έρευνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουν περιέλθει εις γνώση του «Φιλελεύθερου», η Μυρσίνη Λοΐζου επί σειρά ετών εισέπραττε χωρίς να δικαιούται τη σύνταξη της μητέρας της Μάρως, η οποία και πέθανε τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 67 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της κας Λοΐζου για παράνομη είσπραξη της σύνταξης.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει ραντεβού με τη δικαιοσύνη λίγες μέρες πριν από τις ευρωκάλπες, καθώς στις 14 Μαΐου έχει προσδιοριστεί νέα δίκη της, για χρέη προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
Η πρώτη αναβολή
Στις 25 Ιανουαρίου του 2019 το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αναβάλει τη σχετική δίκη, επειδή δεν είχε κληθεί νομίμως η κατηγορούμενη. Τελικώς η νέα δικάσιμος της υπόθεσης ορίστηκε μόλις 12 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, με την κα Λοΐζου να βρίσκεται στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την επίζηλη από πολλές απόψεις θέση ευρωβουλευτή. Παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στην ίδια, αλλά και στη συνεργάτη της (με αποστολή και γραπτού μηνύματος, με αναφορά των πληροφοριών) δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία προκειμένου να έχουμε και την απάντηση της κας Λοΐζου, αν όντως ελάμβανε παρανόμως τη σύνταξη της μητέρας της, μετά τον θάνατό της.
Αν οι πληροφορίες του «Φ» είναι ακριβείς και οι πηγές μας επιβεβαιωθούν, προκύπτει, πέρα από τη νομική διάσταση, και μείζον θέμα ηθικής τάξης για την κα Λοΐζου. Και φυσικά, εγείρουν και πολιτικό ζήτημα για το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Η κα Λοΐζου οφείλει καθαρές απαντήσεις για τις δικαστικές εκκρεμότητές της. Μέχρι τώρα, πάντως, η αντιμετώπιση της κριτικής που συνεπάγεται η δημόσια έκθεση και η είσοδος στην πολιτική αρένα, δείχνει ότι η μοναχοκόρη του Μάνου Λοΐζου δεν ήταν ούτε έτοιμη ούτε ψυλλιασμένη. Αλλά και όσοι την επέλεξαν το έκαναν με τη λογική του χρησιμοθήρα.
«Τελείωσε η περίοδος του κλεισίματος στο σπίτι» είχε απαντήσει η Μ. Λοΐζου σε πρόσφατη συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα όταν ρωτήθηκε «μοιάζει να αναζητάς να κάνεις κάτι χειροπιαστό. Σαν να αφήνεις την εποχή του ονείρου και του κατά μόνας μπαίνοντας στην πολιτική». Ήταν στην ίδια συνέντευξη που, μιλώντας για τη μαμά της Μάρω, εξομολογήθηκε γελώντας αμήχανα ότι ήταν «πιο δυνατή και πιο χειριστική» και ό,τι όσο ζούσε, «δεν μπορούσα να βγάλω αυτό που είμαι».
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή