Παρασκευή, Μαρτίου 8

Χρήμα, πορνεία και μετανάστευση…

Χρήμα, πορνεία και μετανάστευση…
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει με το κατόρθωμα να βγει στις αγορές και να δανειστεί με 3,9%.
Το έχουμε ξαναγράψει, δανεισμός με 3,9% όταν το ΑΕΠ αυξάνεται με 2% σημαίνει πως το χρέος αυξάνεται και τούτο σημαίνει πως σοβαροί επενδυτές μόνο για διακοπές περνάνε τα σύνορα της χώρας...

Παρ’ όλα αυτά το επιτόκιο θεωρείται χαμηλό για μια χρεοκοπημένη χώρα χωρίς ορατή διέξοδο και σ’ αυτό ρόλο έπαιξε η υπό αγγλικό δίκαιο έκδοση, οι προσδοκίες πως η έλευση Μητσοτάκη μπορεί να την επαναφέρει σε τροχιά βιωσιμότητας, οι υψηλές προμήθειες που εισέπραξαν οι ανάδοχοι και η πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι δεν θα την αφήσουν πάλι αβοήθητη αν χρειαστεί.

Το χαμηλό επιτόκιο όμως παραμένει σαφώς υψηλότερο ακόμη και από αυτό του 10ετούς της Πορτογαλίας που βρίσκεται στο 1,40%.

Οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας...

Αξίζει όμως μια διαφορετική ανάγνωση των δεδομένων για να καταλάβουμε πού βρισκόταν η χώρα, πού βρίσκεται και πού θα βρεθεί προσεχώς...

Πριν μερικά χρόνια όταν είχα επισκεφθεί την Κούβα θυμάμαι την ξεναγό να μας εξιστορεί με μεγάλη αγωνία πόσο δύσκολο ήταν να πείθει τις κόρες της να συνεχίσουν τις σπουδές τους καθώς οι απολαβές που πρόσφεραν οι ενασχολήσεις που είχαν να κάνουν με τη... ψυχαγωγία τουριστών υπερτερούσαν συντριπτικά.

Σε όλες τις χώρες υπάρχει κάποιο ποσοστό ενασχόλησης με την πορνεία. Σε όλες τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές χώρες το ποσοστό αυτό είναι πολλαπλάσιο και αγγίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τούτο εξηγείται από τον βαθμό οικονομικής εξαθλίωσης του πληθυσμού.

Πώς να αντισταθεί μία νέα ή ένας νέος σε 50 και 100 ευρώ τη μέρα από την προσφορά συντροφιάς σε τουρίστες όταν ο μισθός στην Κούβα είναι 10 ευρώ τον μήνα και οι γιατροί με τους μηχανικούς εισπράττουν 2-3 ευρώ παραπάνω;

Μια χώρα ευημερεί όταν η οικονομία της μπορεί να προσφέρει όλο και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι μισθοί που προσφέρει μια οικονομία είναι σε άμεση συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τον βαθμό ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας.

Όταν η οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και οι μισθοί παρά τα διατάγματα εξαθλιώνονται διαρκώς, το έγκλημα και η πορνεία αποτελούν τις πιο συχνές εναλλακτικές λύσεις.

Στην αρχή αυτής της κρίσης από τη στήλη δεν είχαμε διστάσει να επισημάνουμε πως αν δεν λαμβάνονταν γρήγορα αποφάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν την οικονομία ανταγωνιστική, η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν ίδια με τη μοίρα των χωρών της σοβιετίας μετά την κατάρρευση. Τουτέστιν, εγκληματικότητα, πορνεία και μετανάστευση...

Σήμερα αρκετά χρόνια αργότερα με θλίψη μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως μια-μία οι χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης ξεπερνούν την Ελλάδα σε κατά κεφαλή εισόδημα...

Το 2018 η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα βιοτικού επιπέδου υποχώρησε κάτω από Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Τρεις θέσεις χειρότερα από το 2017.

Βλέπε: Prosperity Index

Η είδηση όμως που σοκάρει είναι η αλματώδης αύξηση που παρουσιάζει η εγκληματικότητα και η πορνεία.

Για την εγκληματικότητα μιλήσαμε πρόσφατα, σήμερα θα αναφερθούμε στον κρίσιμο δείκτη της αύξησης της πορνείας. 

Πριν μια δεκαετία υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν την αγορά, η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε κοπέλες από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει...

Ένα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ήταν διαφωτιστικό.

"Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο με τις φοιτήτριες που μπλέκουν στα κυκλώματα πορνείας...

Αυτό τουλάχιστον μπορεί να καταλάβει κανείς, βλέποντας το ρεπορτάζ που προέβαλε προχθές το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Μία από αυτές τις κοπέλες μίλησε με αλλοιωμένη την φωνή της, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες...

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ μίλησε και η Χέλγκα, η οποία και εκείνη είναι μία εκδιδόμενη κοπέλα. Όπως είπε, στη διαδικτυακή ροζ πλατφόρμα που διαθέτει, έχουν καταχωρηθεί μόνο τους τελευταίους μήνες, 2.000 αγγελίες.

Οι περισσότερες είναι από την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη..."

"Δεν φταίει η κρίση..."

Το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι πως πάντα κάποιος "προοδευτικός" ακαδημαϊκός έχει μια πρόχειρη και φθηνή δικαιολογία.

Έτσι ενώ θα περίμενε κανείς, πως όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας, ο καθηγητής στο Πάντειο, Γρηγόρης Λάζος είχε διαφορετική άποψη.

Ο καθηγητής ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η φτώχεια δεν είναι ο πραγματικός λόγος, αλλά η πλούσια ζωή που προσφέρει το κύκλωμα αυτό...".

Κατ’ αυτήν την έννοια η φτώχεια δεν είναι η αιτία της μετανάστευσης 500 χιλ. και πάνω Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. Η αιτία είναι οι υψηλοί μισθοί που προσφέρουν οι καπιταλιστικές οικονομίες και η πλούσια ζωή που αυτοί συνεπάγονται...

Το επιχείρημα είναι ίδιο με αυτό που αφηγούνταν οι "σοβιετόφρονες" την εποχή της ακμής, όταν επέστρεφαν από προσκύνημα στη "Μέκκα" και είχαν διαπιστώσει τον βαθμό εξευτελισμού ενός ανθρώπου για ένα καλσόν ή ένα μπλουτζίν...


Του Κώστα Στούπα
capital.gr

politika-gr.