Δραστική περικοπή ορίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν οι θεσμοί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται από την πλευρά των θεσμών για την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη δραστική περικοπή των ορίων για τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί
να έχει κάποιος ο οποίος θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.
Οι θεσμοί ζητούν το όριο των καταθέσεων να μειωθεί στις 5.000 ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 65.000 ευρώ που είχε ορίσει η κυβέρνηση, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας ζητούν να μειωθεί στις 100.000 ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 260.000 ευρώ.
Η ουσιαστική συρρίκνωση των ορίων για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη τέθηκε επιτακτικά στο τελευταίο Eurogroup, προκειμένου οι θεσμοί να συναινέσουν στην ένταξη στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.
Στη θέση αυτή επέμειναν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα και δεν στοχεύουν μόνο στην προστασία των αδυνάμων.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τη μείωση των ορίων για τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος στο μισό, κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τους θεσμούς, που θεωρούν ότι και αυτά τα όρια είναι υψηλά.
mononews.gr