Τρίτη, Μαρτίου 5

Η πτήση μυστήριο του Falcon YV-2486

Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΤΙΣ ΑΖΟΡΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου 2019, ένα αεροσκάφος τύπου Falcon 900 απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Maiquetía. Το αεροσκάφος αυτό, με κωδικό YV-2486, είναι περιουσιακό στοιχείο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Βενεζουέλας.
Το Falcon ακολούθησε πορεία μέχρι περίπου τη μέση του Ατλαντικού
και προσγειώθηκε στο νησί Santa Maria του συμπλέγματος των Αζορών που ανήκει στην Πορτογαλία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεφοδιάστηκε με καύσιμα. Το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από εκείνη τη στιγμή και για τέσσερις ημέρες. Το ξαναβρίσκουμε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη. Το Falcon εκτελεί εσωτερική πτήση στην Ελβετία από τη Ζυρίχη στη Γενεύη, όπου και προσγειώνεται το πρωί της ίδιας μέρας στις 09.43.
Το στίγμα του αεροσκάφους για άλλη μία φορά χάνεται από τα επίσημα συστήματα ανίχνευσης πτήσεων, για να εντοπιστεί και πάλι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Σάββατο 2 Μαρτίου, οπότε το Falcon YV-2486 έχει πια προσγειωθεί στην πίστα του αεροδρομίου των Σπάτων. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το αεροσκάφος αυτό έφθασε στην Αθήνα προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια ημέρα αναχώρησε από την Αθήνα με δηλωμένο προορισμό στον πύργο ελέγχου το Μαρόκο.
(Οι πτήσεις του αεροσκάφους στις 24 και 28 Φεβρουαρίου από τον ιστότοπο flightaware.com)
Το zougla.gr απευθύνθηκε στην Πολιτική Αεροπορία, στελέχη της οποίας ευγενέστατα δέχθηκαν να εξυπηρετήσουν τη δημοσιογραφική περιέργεια. Δύο ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα η απάντηση ήταν πως «όλες οι πόρτες είναι κλειστές όσον αφορά σε πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο αεροσκάφος». Το zougla.gr μίλησε και με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του αυτή η πτήση και οι κινήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Όντως το ΓΕΑ δήλωσε ότι γνωρίζει πως το εν λόγω Falcon προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά δεν διαθέτει καμία άλλη πληροφορία.
Το αεροπλάνο ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας, άρα ελέγχεται από τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας αυτής. Δικαιολογημένα, δηλαδή, θεωρείται κρατικό αεροσκάφος. Είναι περίεργο πως σε ένα ταξίδι χιλιάδων ναυτικών μιλίων το Falcon ανιχνεύεται μόνο κατά την απογείωσή του από τη Βενεζουέλα, την προσγείωσή του στις Αζόρες και έπειτα από ένα κενό πολλών ημερών κατά την απογείωσή του από τη Ζυρίχη και την προσγείωσή του στη Γενεύη και τέλος σε μία προσγείωση στην Αθήνα. Υπάρχουν, δηλαδή, κενά που εκτείνονται σε πολλά 24ωρα και τα οποία καλύπτουν μία γεωγραφική περιοχή από τις Αζόρες του κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού έως τον Περσικό Κόλπο.
(Η πρώτη πορεία του Falcon από τη Βενεζουέλα στις Αζόρες)
Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες το εν λόγω αεροσκάφος εκτελεί αυτήν την περίεργη πορεία μεταξύ της αμερικανικής ηπείρου και της Μέσης Ανατολής, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία, συμπίπτουν με μία πληροφορία που διακινήθηκε με πολύ μεγάλη ένταση στη Βενεζουέλα και ανέφερε πως οι κρατικές αρχές, δηλαδή η νόμιμη κυβέρνηση, επιχείρησε να εξαγάγει 7-8 τόνους χρυσό σε ράβδους στο εξωτερικό. Η μεγάλη αυτή ποσότητα μασίφ χρυσού ανήκε, πάντα κατά την ίδια πληροφορία, στο θησαυροφυλάκιο της χώρας.
Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα το οποίο αφορά αφενός στην περίεργη πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος αυτό από την ώρα που απογειώθηκε από την Καραϊβική αλλά και το ποιους και τι μετέφερε ακριβώς. Σύμφωνα με μία πληροφορία, επίσημος επιβάτης του αεροσκάφους YV-2486 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο Χόρχε Αρεάσα. Η πληροφορία ελέγχεται και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως.
Η επίσημη εκδοχή στην οποία κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στα Σπάτα για ανεφοδιασμό. Περίεργο, διότι ένας ανεφοδιασμός καυσίμων δεν χρειάζεται τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί.
Το γεγονός ότι το στίγμα του Falcon εντοπίστηκε στη Γενεύη, όπου απογειώθηκε και προσγειώθηκε σε δύο «Μητροπόλεις» του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, προκαλεί ένα δεύτερο ουσιαστικό ερώτημα, όταν μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η πληροφορία πως η κυβέρνηση Μαδούρο επιχειρούσε την εξαγωγή μεγάλης ποσότητας χρυσού.
(Η δεύτερη πορεία του αεροσκάφους από τη Ζυρίχη στη Γενεύη)
Το γεγονός ότι το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της πορείας προσγείωσής του στο «Ελ. Βενιζέλος», ανέφερε ότι προερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεύτερο τραπεζικό παράδεισο του παγκόσμιου συστήματος και υποδοχέα χρυσού, προκαλεί ένα τρίτο βασικό ερώτημα.
Τέλος, το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε το Falcon κατά την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή με προορισμό το Μαρόκο, μία χώρα με έντονη διακίνηση γκρίζων κεφαλαίων, προκαλεί ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα.
Είναι προφανές, όπως εξηγούν στο zougla.gr οι ειδικοί της Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και του ΓΕΑ, πως η απόφαση των πιλότων να «κρύψουν το στίγμα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας πτήσης του από την Καραϊβική στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και μετά πάλι στην Ευρώπη και τελικά στη βόρειο Αφρική και μάλιστα με χρονικά διαστήματα κατ’ επιλογήν, δείχνει πως το πλήρωμα του Falcon προτίμησε να εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμο το ίχνος του αεροπλάνου». Με λίγα λόγια, η πτήση αυτή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα έπρεπε να είναι κρυφή.
Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας αλλά κυρίως η ελληνική κυβέρνηση γιατί επέτρεψε στο συγκεκριμένο Falcon με τον κωδικό YV-2486 να προσγειωθεί στα Σπάτα. Αν ευρισκόταν σε κίνδυνο λόγω έλλειψης καυσίμων, θα έπρεπε να είχε προσγειωθεί σε αεροδρόμιο υπό πλήρη έλεγχο της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά της δαιδαλώδους αυτής πτήσεως είναι περίεργα. Θα έπρεπε να ελεγχθεί και να ζητηθεί από τις διεθνείς αρχές (ΥΑΤΑ) αλλά και από τις Αρχές της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δοθούν στοιχεία στην Αθήνα που θα εξηγούν τον περίεργο «περίπλου» του εν λόγω Falcon.
Είναι εύλογα τα ερωτήματα και οι επίσημες απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς. Η κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα είναι στο επίκεντρο μιας καταλυτικής για τις εξελίξεις πολιτικής κρίσης, ενώ είναι προφανές πως το ίδιο το καθεστώς βρίσκεται σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Υπάρχουν κινήσεις στα διεθνή σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και την Κολομβία οι οποίες δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να σημειωθούν και στρατιωτικές εμπλοκές. Η Ρωσία επισήμως έχει καταγγείλει πως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, η οποία έχει διαψευστεί από την Ουάσινγκτον, ενώ το κλίμα που επικρατεί εντός της χώρας είναι εμφυλιακό. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε κίνηση που αφορά το κράτος της Βενεζουέλας πρέπει να φιλτράρεται και να ελέγχεται εξονυχιστικά, ιδιαίτερα όταν διαρρέουν πληροφορίες οι οποίες αφορούν σε παράνομες πράξεις, ακόμη και για εξαγωγή εθνικού κινητού πλούτου από τη χώρα αυτής της Λατινικής Αμερικής προς το εξωτερικό.
Εκ των υστέρων εξηγήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη μυστηριώδη πτήση του Falcon YV486
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το αεροσκάφος νηολογίου Βενεζουέλας (YV2486) το οποίο προσγειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενημερώνει ότι :
«Πρόκειται για μια συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.
Το αεροπλάνο σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν,  Σαουδικής Αραβίας και  Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο  «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο συνολικός  υπολογιζόμενος χρόνος πτήσης του αεροσκάφους ήταν περίπου 6 ώρες και 5 λεπτά.
Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing).
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza.
Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου.
Το αεροσκάφος αναχώρησε στις  17:47 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Διεθνές αεροδρόμιο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η αναχώρηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νέο επίσημο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης και αναγραφόμενη ώρα απογείωσης 17:30 τοπική.
Το αεροσκάφος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα κατευθυνόταν στον τελικό του προορισμό μέσω των εναερίων χώρων της Ιταλίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Καναρίων Νήσων.
Ο υπολογιζόμενος χρόνος της πτήσης είχε διάρκεια 7 ώρες και 17 λεπτά».
zougla.gr