Κυριακή, Μαρτίου 3

Η Google Voice ηχογραφεί και αποθηκεύει τις συζητήσεις που οι άνθρωποι κάνουν γύρω από τα κινητά τους

Η Google θα μπορούσε να έχει ηχογραφήσει οτιδήποτε έχετε πει εδώ και χρόνια και θα μπορούσατε να το ακούσετε, να έχετε πρόσβαση σε όλα αυτά… Εφιαλτικό;

Ο τεχνολογικός κολοσσός αθόρυβα ηχογραφεί πολλές από τις συζητήσεις ανθρώπων σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις υπηρεσίες αναγνώρισης γλώσσας και τα εργαλεία που τις συνοδεύουν.
Βεβαίως, όπως ησύχως ηχογραφεί ησύχως και λέει ότι διαγράφει όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνει, μέσω μίας ειδικής σελίδας που συνδυάζει όλες εκείνες τις πληροφορίες που
καταλήγουν στον υπολογιστή μας. Για την ακρίβεια, η εταιρεία διαθέτει ένα site ηχητικών υπηρεσιών, το οποίο μπορεί να υποδείξει στον χρήστη κάθε ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε και ενώ εκείνος νόμιζε ότι σερφάρει ιδιωτικώς και ανωνύμως…
Το νέο αυτό portal εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 και ήταν ενεργό τους τελευταίους μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι γεμάτο από διάφορα πράγματα που κάποιος μπορεί να έχει πει και ενώ νόμιζε ότι κανείς δεν τον ακούει.
Οι ηχογραφήσεις εδώ έχουν τη λειτουργία ημερολογίου που υπενθυμίζει στους χρήστες, μέρη και στιγμές που βρέθηκαν και έζησαν – με το κινητό τους στο χέρι, φυσικά. Επίσης, με τον πιο τρομακτικό τρόπο η ίδια αυτή υπηρεσία υπενθυμίζει πόσες πληροφορίες συλλέγονται για τον καθένα από εμάς και κυρίως πόσο ευαίσθητες μπορεί να είναι αυτού του είδους οι πληροφορίες.
Όσοι έχουν μπει στη διαδικασία να ενεργοποιούν κάποια υπηρεσία του Android τους προφέροντας εκείνο το μαγικό «OK, Google», ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αλλά και android να μην έχουν, κάθε φορά που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google αφήνουν ένα στίγμα των προτιμήσεων, των αναζητήσεων και της ταυτότητας τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent στη συγκεκριμένη σελίδα της Google μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε όλες τις ηχογραφήσεις του. Μπορεί αν θέλει να ενημερωθεί για το πώς έγινε αυτή η ηχογράφηση: έγινε μέσω της εφαρμογής της Google ή από άλλη πηγή, καθώς επίσης και το αν αυτό που ειπώθηκε μετατράπηκε επιτυχώς σε κείμενο από την Google.
Αλλά ενδεχομένως ο πιο καλός και χρήσιμος λόγος για να επισκεφθεί κανείς τη σελίδα είναι για να σβήσει τα πάντα από εκεί. Αυτό επιτυγχάνεται είτε επιλέγοντας κάποιος να διαγράψει συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ή ακόμη καλύτερα; Τα πάντα.
Για να διαγραφούν συγκεκριμένα αρχεία, αρκεί ένα κλικ στο εικονίδιο στα αριστερά και εν συνεχεία πατώντας «διαγραφή» στην κορυφή της σελίδας. Για να ξεφορτωθεί κανείς τα πάντα, πρέπει να πατήσει το κουμπί «more» , να επιλέξει το “Delete options” και μετά το “Advanced”.
Ωστόσο, ο πιο εύκολος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τη Google από το να ηχογραφεί τα πάντα είναι να απενεργοποιήσει τον διαδικτυακό «βοηθό» και τη φωνητική αναζήτηση. Όσο χρήσιμα κι αν είναι και τα δύο, δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια σε ζητήματα ιδιωτικότητας και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων