Πέμπτη, Μαΐου 30

Το σχέδιο Μητσοτάκη: Ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη νοικοκυριών

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών και των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία η πρόταση της ΝΔ είναι μια ρύθμιση 120 δόσεων με ελάχιστο ποσό των 20 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα υπάρξουν άμεσες διευκολύνσεις και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη που θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις η πρόταση της ΝΔ αφορά μια απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση που θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της. Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
«Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόταση της ΝΔ
Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την πορεία της πραγματικής οικονομίας και τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενo:
Από τα τέλη του 2014 το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60%.
Ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν στις εφορίες υπερβαίνει πλέον τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 103 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές και εκτινάχθηκαν από τα 13,7 δισ. το 2014, σε 34,3 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.
Χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον, τελικά, τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης που έχει εγκλωβίσει στα χρέη εκατομμύρια Έλληνες και υπονομεύει κάθε προοπτικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Γι' αυτό αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα αναλάβουμε τις εξής πρωτοβουλίες:
α) Για τα νοικοκυριά
Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία ρηξικέλευθη πρόταση που αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το κράτος: Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.
Άμεσες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη:
Oι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες:
οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.
Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.
β) Για τις επιχειρήσεις
Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του.
Θα εφαρμόσουμε μία απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.
Η λύση αυτή είναι εξαιρετικά απλή καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της.
Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
«Λευκό μητρώο»
Εξυπακούεται, τέλος, ότι το σχέδιο της Ν.Δ. θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.
Με τις προτάσεις της η Ν.Δ. δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
 newsletter