Η κυβέρνηση ενεργοποιεί άμεσα ΕΣΠΑ με κονδύλι 35 εκατ ευρώ για τους Ρομά

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί άμεσα ΕΣΠΑ με κονδύλι 35 εκατ ευρώ για τους Ρομά .liberal.gr
Μια ημέρα μετά την ομιλία Τσίπρα στην Λαμία, όπου αποκαλύφθηκε ότι έγιναν μετακινήσεις Ρομά μέχρι και από την Ξάνθη για να τον παρακολουθήσουν, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης σε ανάρτησή του στο Facebook, ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ρομά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της νέας δράσης θα ανέρχεται σε 35 εκ. ευρώ και οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακίδης.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννακίδης αναφέρει στην ανάρτησή του:
«Πρόσφατα είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ρομά “Ελλάν Πασσέ”, Βασίλη Πάντζο με αντικείμενο τη διαμόρφωση στοχευμένης δράσης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ΡΟΜΑ, δράση που έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή της Ξάνθης.
Είμαστε σε θέση να πούμε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα να ενεργοποιηθεί η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο συνολικός προϋπολογισμός της νέας δράσης θα ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ και θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις των ΡΟΜΑ που θα συμμετάσχουν στην δράση θα ενισχυθούν σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού».αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού».

Έγιναν μετακινήσεις μέχρι και από την Ξάνθη για την ομιλία Τσίπρα
Για οργανωμένη μεταφορά Ρομά από την Καρδίτσα ακόμα και από την Ξάνθη για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία, έκανε λόγο ο πρόεδρος τους για τη Στερεά Ελλάδα, Βαλάντης Χαλιλόπουλος, τονίζοντας ότι οι Ρομά ήθελαν να ακούσουν τον πρωθυπουργό.
Μετά από σχετική ερώτηση αν υπήρξε οργανωμένη μεταφορά είπε χαρακτηριστικά είπε πως όλα έγιναν «πολύ καλά, πολύ σωστά» με τα λεωφορεία στα οποία επιβιβάστηκαν Ρομά από το Πυρί Βοιωτίας, την Καρδίτσα αλλά και την Ξάνθη, και από άλλες περιοχές. «Ήρθαμε να ακούσουμε την ομιλία του πρωθυπουργού», σημείωσε ο Β. Χαλιλόπουλος.
Σε ερώτηση αν συναντήθηκαν ή μίλησαν με τον πρωθυπουργό, είπε πως μόνον τον χαιρέτησαν και του έστειλαν λουλούδια.