Σάββατο, Μαΐου 11

Σε μισθώσεις τύπου Airbnb το 5,3% των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων της Αττικής

Και το 30% ενοικιαζόμενα  ΜΚΟ σε λαθρομετανάστες
Μόλις το 5,3% του συνολικού αποθέματος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην Αττική είναι σήμερα «δεσμευμένο» για βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς αυτά δεν ξεπερνούν τις 12.000 ακίνητα, έναντι 150.000 διαμερισμάτων που εκμισθώνονται στο σύνολο του λεκανοπεδίου της Αττικής (είτε με συμβατικές είτε με βραχυπρόθεσμες μισθώσεις). Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσαν χθες οι κ. Θεοδώρα Δήμα και Ρομίνα Τσίτου, πρόεδρος και ταμίας αντίστοιχα του Συλλόγου Οικονομίας
Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), στο πλαίσιο σχετικής κοινής εκδήλωσης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ.
Οπως τόνισαν, η Airbnb έφερε τουριστική αποκέντρωση, ζωντανεύοντας γειτονιές του Δήμου Αθηναίων που ήταν εγκαταλελειμμένες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο κέντρο, αλλά να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και έτσι κάποιοι σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Επισήμαναν όμως τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεγάλη ζήτηση ακινήτων από Κινέζους επενδυτές και ζήτησαν από το κράτος να κάνει ελέγχους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και κίνητρα για να κατοικηθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο σύνολο της χώρας. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων - Κατοικιών Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πραγματικός αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν ξεπερνά τις 70.000 πανελλαδικά, ή περίπου το 6% του συνόλου των διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων. Κατά τον ίδιο, η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 90% στη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης, οι χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιάς και τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI (Παγκόσμια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων) Στράτο Παραδιά, «η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας αναπτύχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες κενά, ημιτελή ή μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει πρόφαση για την επιβολή μέτρων στις μισθώσεις κύριας κατοικίας». Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαχειριστών Ακινήτων), σήμερα, στην Αθήνα καταγράφονταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια, ενώ μόλις το 10% είναι μεμονωμένα δωμάτια. Το 2018 πάνω από 340.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Αθήνα, με το σχετικό συνάλλαγμα να ανέρχεται σε 89,5 εκατ. ευρώ.
Έντυπη