Σάββατο, Μαΐου 11

ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» στους άθεους! Ζητούσαν να κατέβουν θρησκευτικές εικόνες

Στεναχωρήθηκαν οι άθεοι Συριζαίοι
1
«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε για μία ακόμα φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα της Ένωσης Αθέων να αφαιρεθούν οι εικόνες από την αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το αίτημα τέθηκε εκ νέου σήμερα πριν την έναρξη της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα
απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Την αίτηση ακύρωσης έχει καταθέσει η Ένωση Αθέων και γονείς. Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο νομικός παραστάτης της Ένωσης έθεσε θέμα να αφαιρεθούν θα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με παρεμπίπτουσα απόφασή της απέρριψε το αίτημα της Ένωσης με ψήφους 24 υπέρ έναντι 3 κατά.
Συζήτηση για αναγραφή θρησκεύματος στο ΣτΕ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της προσφυγής της Ένωσης και γονέων σχετικά με το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου των μαθητών.
Στο «επίκεντρο» της συζήτησης βρέθηκε το εάν η καταχώριση του θρησκεύματος έρχεται σε σε αντίθεση με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.
Το θέμα τέθηκε αρχικά από την εισηγήτρια Μαρλένα Τριπολιτσιώτη.
Ο δικηγόρος της Ένωσης υποστήριξε ότι με την επίμαχη αναγραφή του θρησκεύματος πάνω στο απολυτήριο παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία.
Ακόμη, ανέφερε ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και σε όλη τους την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Οι απαντήσεις του ΣτΕ
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, με την τελευταία αυτή άποψη-επιχειρηματολογία συντάχθηκε και η πρόεδρος του ΣτΕ, η οποία εξέφρασε τη θέση ότι και μετά από αρκετά χρόνια από την αποφοίτηση σου και όταν ακόμη έχεις αποκτήσει και άλλους τίτλους σπουδών, σου ζητούν το απολυτήριο του Λυκείου, το οποίο αναγράφει το θρήσκευμα.
Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του ο συνήγορος της Ένωσης επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ για την διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.
Η δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) έθεσε το ζήτημα εάν θεμελιώνει έννομο συμφέρον η Ένωση να καταθέσει αίτηση ακύρωσης για το επίμαχο θέμα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι γονείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ δεν είναι μέλη της εν λόγω Ένωσης.
Με το να αναγράφεται στο απολυτήριο το πεδίο του θρησκεύματος το θρήσκευμα του μαθητή, όχι μόνο δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά αντίθετα το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.